Izložba fotografija i promocija knjige “Život u limbu – knjiga ožiljaka”

U četvrtak, 17. lipnja 2021. u 18 sati u Novinarskom domu u Zagrebu bit će izložba fotografija i promocija knjige Igora Čoke i Slavena Raškovića “Život u limbu – knjiga ožiljaka”.


Izložba fotografija i promocija knjige “Život u limbu – knjiga ožiljaka”, u izdanju beogradskog forumZFD-a napokon stiže u Zagreb! “Knjiga je nositelj priznanja “Krunoslav Sukić – knjiga desetljeća”. Knjigu će predstaviti autori Igor Čoko i Slaven Rašković uz moderaciju novinara Jerka Bakotina. Velika dvorana HND-a, Perkovčeva 2 je mjesto susreta. Broj mjesta je u skladu s epidemiološkim mjerama ograničen na 60 pa tko prvi dođe imat će prednost, ali svi ste pozvani. Izložba će nakon otvaranja biti otvorena do 21.06., pa tko ne stigne na promociju, ima još par dana priliku za pogledati izložbu.

O knjizi:

“Jedino što je u Kninu naraslo u posljednjih 25 godina je gradsko groblje“. Ovom izjavom anonimnog Kninjanina počinje „Život u limbu: knjiga ožiljaka“, Slavena Raškovića i Igora Čoke, nedavno objavljena u izdanju Foruma Zivilier Friedensdienst (forum ZFD).


„Slušali smo/ izdaleka čekić sudbine/ dovršavao je ne-našu pobjedu“, prva je strofa pjesme „Epilog“, pokojnog kninskog pjesnika Dragana Babića Pećka. Njome završava Raškovićevo i Čokino djelo.


Između, na stotinu dvadeset i nešto strana, autori su ispričali i ilustrirali priču o gradu ogromnog simboličkog značaja za noviju hrvatsku povijest i hrvatsko-srpske odnose kako kod nas, tako i takozvanoj regiji, gradu koji prema posljednjem popisu stanovništva ima tek nešto malo više žitelja od Makarske i u kojeg se, izuzev početkom kolovoza, više ide što se mora, nego što se istinski želi. O Kninu se, kao, u Hrvatskoj sve zna. Mjesto je to gdje počeo i završio rat, u kojem su stolovali lideri takozvane Republike Srpske Krajine i nad kojim je Hrvatska vojska prije četvrt stoljeća podigla veliku, pobjedničku zastavu koju poraženi nisu vidjeli. Oni su već bili u izbjegličkoj koloni koja se, onolika kolika je bila, do dana današnjeg nije vratila na mjesto polaska. Niti će ikada, da se ne lažemo. E u toj dugoj koloni bili su i sociolog i mirovni aktivist Slaven Rašković (1984.), te antropolog i fotograf Igor Čoko (1975.). Prvi odavno živi u Zagrebu. Drugom je i dalje adresa u Beogradu. Obojici je, je li, Knin rodni grad, a niti jednom toponim mita i ishodište narativa koji ignorira kontekst. Tekst kojeg je većinom – i sa zavidnim darom da literarizira publicistiku, ali da je pretjerano ne šminka – ispisao Rašković, kao i sjajne, crno-bijele, surovo dokumentarističke fotografije Igora Čoke, mogu funkcionirati odvojeno, ali ovako, zajednički, čine vrijednu i važnu knjigu o „ulici koja je zajebavala cijeli svijet“, da bi završila poput ceste kojom John Rambo, vraćajući se iz rata, ulazi u gradiće Hope, provinciju gdje će sva nadanja biti iznevjerena…

Emir Imamović Pirke za Forum TM iz Zagreba, isječak iz recenzije knjige…


Izvori:

https://www.facebook.com/events/780125949333160/

https://www.hnd.hr/dogadanja


Odgovori