Radionica za suvremenu povijest 2016.


U subotu, 12. studenog 2016., na Filozofskom fakultetu u Puli održana je Radionica za suvremenu povijest na kojoj su na temu svojih diplomskih radova izlaganja održali magistri i magistre povijesti koji su promovirani tijekom posljednje tri godine. Nastavak je to prethodnoga skupa i objavljenoga zbornika u kojem su okupljeni magistri iz razdoblja 2011-2013. godine. Radionica se temelji na istoimenom predmetu koji na diplomskom studiju povijesti vodi doc. dr. sc. Igor Duda, koji je ujedno i organizator uime Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta.


 


Program:


 


http://www.unipu.hr/fileadmin/datoteke/CPKIS/RSP_2016_Program_i_sazeci.pdf


 


 


Video:


 


https://www.youtube.com/watch?v=NG4zhra6SoY


 


 


Izvori:


 


 http://www.unipu.hr/index.php?id=1513


 


https://hr-hr.facebook.com/ckpis.unipu


 



 


Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma


 


CeKaPISarnica, br. 2


 


ur. Igor Duda, Anita Buhin i Igor Stanić


 


Radionica za suvremenu povijest. Istraživanja diplomanata pulskog Sveučilišta 2011-2013.


 


Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Srednja Europa, Pula i Zagreb, 2013.


 


 


Predmet naziva Radionica za suvremenu povijest dio je diplomskoga studija povijesti na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, a u studenom 2012. doveo je do održavanja istoimenoga skupa na kojem su nastupili magistri povijesti prvih bolonjskih generacija. Dok su Historijski zbornik i Časopis za suvremenu povijest te portal Istarskoga povijesnog društva i Historiografija.hr izvješćivali o skupu, troje je urednika pristupilo priređivanju ovoga zbornika. Devet je autora na temelju svojih opširnih i na povijesnim izvorima utemeljenih diplomskih radova pripremilo priloge za zbornik obradivši vrlo širok raspon tema iz hrvatske povijesti XX. stoljeća: od Međimurja 1918. do Pule 1991., od radničke klase 1950-ih i reformi 1960-ih do socijalističkih praznika, nogometa i televizije, turizma i naturizma, od hrvatskih i srpskih medija pred raspad Jugoslavije do hrvatskoga društva tijekom Domovinskoga rata. Zbornik je spriječio prepuštanje izvrsnih diplomskih radova zaboravu sveučilišne arhive, a za nadati se da može biti putokaz naraštajima koji se tek pripremaju diplomirati te poticaj uvrštenim autorima na daljnja povijesna istraživanja.


 


Autori: Ivan Vuk, Igor Stanić, Saša Vejzagić, Valentina Gržinić, Anita Buhin, Predrag Bosić, Ivana Žufić, Adriano Ivetić, Vedran Leutar




Odgovori