Izložba “Industrijska arhitektura na rijeci Krki”


mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb


datum početka/završetka: 25.10.2016. / 15.01.2017.


radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17, subota i nedjelja: 9 – 13, ponedjeljkom i blagdanima zatvoreno


cijena ulaznice: pojedinačna ulaznica 20 KN, grupna ulaznica 15 KN


podatak o vodstvu: nema vodstva


organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla, Nacionalni Park Krka, Državni arhiv u Šibeniku i Parkovi Hrvatske


 


HE Krka puštena je u rad samo dva dana nakon Adamsove hidroelektrane na slapovima Nijagare


 


U povodu 120. obljetnice puštanja u rad prve hidroelektrane na rijeci Krki 28. kolovoza 1895. godine Javna ustanova Nacionalni park Krka u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku priredila je izložbu „Industrijska arhitektura na rijeci Krki“ kao rezultat istraživačkog projekta o industrijskim pogonima duž toka rijeke Krke.


 


Izložba je izvorno postavljena u vodenici na Skradinskom buku, nedaleko arheološki istraženih i konzerviranih arhitektonskih ostataka HE Krka koja je puštena u rad samo dva dana nakon Adamsove hidroelektrane na slapovima Nijagare. Istovremeno s puštanjem u rad pogona na Skradinskom buku, ostvaren je i prvi prijenos izmjenične struje na veću udaljenost u Hrvatskoj. Vizionarski poduhvat izgradnje cjelovitog sustava proizvodnje, prijenosa i distribucije višefazne izmjenične struje, koji se sastojao od hidroelektrane Krka na Skradinskom buku, 11 km dugog dalekovoda od rijeke Krke do Šibenika i potrošača u Šibeniku, ostvarili su inženjer Vjekoslav Meichsner i šibenski gradonačelnik Ante Šupuk.


 


U razdoblju do početka Prvog svjetskog rata vodena snaga rijeke Krke iskorištena je za rad još triju hidroelektrana (HE Jaruga na Skradinskom buku, HE Roški slap i HE Miljacka na istoimenom slapu u gornjem toku Krke) koje i danas proizvode električnu energiju i dio su jedinstvenog elektrifikacijskog sustava Republike Hrvatske, a dvije hidroelektrane koje su bile projektirane nisu izgrađene – jedna na desnoj obali Skradinskog buka, a druga na Bilušića buku.


 


Na izložbi su korištene arhivski dokumenti, fotografije i nacrti iz NP Krka, Gradskog muzeja Drniš, Državnog arhiva u Šibeniku, Hrvatskog državnog arhiva i privatne zbirke obitelji Šupuk.


 


Industrijski razvoj na Krki i područjima oko Krke utjecao je na snažan gospodarski razvoj Šibenika na prijelazu 19. u 20. stoljeće, a danas se razvoj Šibenika i šibenskog kraja temelji na zaštiti i očuvanju prirodne raznolikosti i fenomena rijeke Krke.


 


U promišljanju o budućnosti i održivom razvoju NP Krka prioritet je zaštita prirode i očuvanje krhkih ekosustava rijeke Krke.


 


Za razgled izložbe vrijedi ulaznica za zbirke Muzeja.


 


Tehnički muzej Nikola Tesla


 


Savska cesta 18, Zagreb


 


Izvor: http://tehnicki-muzej.hr/hr/




Odgovori