Vladimir Strugar, Željko Karaula, Hrvoje Petrić, Vjenceslav Herout, “Kronologija povijesti gradova Bjelovarsko-bilogorske županije”

Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru izdao je 12. knjigu svojih Posebnih izdanja: V. Strugar, Ž, Karaula, H. Petrić, V. Herout, Povijest povijesti gradova Bjelovarsko -bilogorske županije (2020.). Sadržaj knjige podijeljen je u šest poglavlja; prvi je pogovor pod autorstvom prof. dr. sc. V. Strugara, svojevrsna kraća sinteza povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije s navođenjem relevantne literature koja obrađuje to područje  koji završava spominjanjem znamenitih osoba koje su na neki način (npr. rođenjem) povezane s pojedinim gradovima Bjelovarsko-bilogorske županije, a obilježile su znanstveni, umjetnički, kulturni i obrazovni život – kako regionalni tako i nacionalni te svjetski  te pet poglavlja koja su posvećena kronologiji povijesti pet gradova Bjelovarsko-bilogorske županije (Bjelovar, Čazma, Daruvar, Garešnica i Grubišno Polje),

Svako poglavlje o povijest gradova ima dvije cjeline: prikaz historiografske i publicističke literature o povijesti grada i kronologiju povijesnih događaja u kojoj su prikaz i podatci, primjerice o utemeljenju pojedinoga grada, pojedinim povijesnim događajima koji su utjecali na nastanak grada, procesima doseljavanja stanovništva, kretanju broja stanovnika u pojedinim razdobljima, promjenama teritorijalnog ustroja te društvenim kretanjima od najstarijih dana do suvremenosti. Spominju se podatci o utemeljenju pojedinih kulturnih i javnih ustanova (škole, čitaonice, bolnice, kazališta, vjerski objekti), društava (npr. dobrovoljno vatrogasno društvo, kulturno-umjetničko društvo) i gospodarskih subjekata (tvrtke).

Autori su priloga prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, koji je napisao kronologiju Čazme, dr. sc. Vjenceslav Herout, koji piše o Daruvaru, dok je dr. sc. Željko Karaula to učinio za tri grada: Bjelovar, Garešnicu i Grubišno Polje. Recenzenti knjige su akademik Dragutin Feletar i dr. sc. Franko Mirošević.


Odgovori