Kliofest 2021: Konferencija “PROTIV historijskog revizionizma, ZA reviziju povijesnih spoznaja”

PROTIV historijskog revizionizma, ZA reviziju povijesnih spoznaja naslov je konferencije planirane ove godine u okviru festivala Kliofest (održat će se 12. svibnja između 11 i 14 sati), u sklopu projekta Histoire pour la liberté, koji financira Europska komisija iz programa „Europa za građane“. Njezina je temeljna ideja upravo poticanje rasprave o tim pitanjima.

„Historijski revizionizam“ jedan je od najčešće spominjanih pojmova vezanih uz povijest i politiku povijesti u Hrvatskoj (ali i drugim zemljama bivše Jugoslavije). Pojavljuje se najčešće u kontekstu kritike određenih praksi uglavnom desne strane političkog spektra, a koriste ga obično ljudi vezani uz ljevicu. Šire rasprave o tome, koja bi uključivala pristaše suprotstavljenih političkih opcija, uglavnom nema.

Koji su razlozi izostanka rasprave? Temeljni je razlog nepostojanje jasne definicije tog pojma (i to na više razina). Tijekom konferencije pokušat će se odgovoriti na pitanje: Što je historijski revizionizam? Je li to svako ideološki/politički motivirano iskrivljavanje povijesti? Ili je pojam uži i odnosi se samo na negiranje i relativiziranje zločina iz vremena Drugoga svjetskog rata? Govorimo li o pojavama u historiografiji ili u javnom prostoru generalno (u politici povijesti)? I kakva je pozicija profesionalnih povjesničara/historičara u tome? Zašto kod mnogih na desnici sâm pojam izaziva toliku odbojnost da ne žele promišljati i raspravljati o tome? Doživljavaju li njegovu upotrebu kao etiketiranje? Imaju li temelja za to? Koji su eklatantni primjeri revizionističkih praksi?

Dakle, mnogo je pitanja koja traže odgovor, a ovaj zagrebački skup trebao bi biti korak prema pronalaženju odgovora.

Na konferenciji će sudjelovati desetak povjesničara i politologa: iz Hrvatske su to Aleksandar Jakir s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Stevo Đurašković s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, iz Srbije Dubravka Stojanović s Filozofskog fakulteta i Milivoj Bešlin iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu, iz Bosne i Hercegovine Husnija Kamberović s Filozofskog fakulteta i Edin Omerčić iz Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu te iz Njemačke Ruža Fotiadis i Thomas Schad s Humboldtova sveučilišta u Berlinu, a preko snimke i jedan kolega iz Poljske – Tomasz Stryjek iz Instituta za političke studije Sveučilišta u Varšavi, što će omogućiti pogled izvana na političke (zlo)upotrebe povijesti u Jugoistočnoj Europi, prijepore oko povijesnog revizionizma i reviziju povijesti, odnos historiografije i nacionalizma. Raspravu će moderirati Branimir Janković s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.


Izvor:  https://www.kliofest.hr/histoire-pour-la-liberte/


Odgovori