Dodijeljene nagrade mladim povjesničarima za 2016. godinu


Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje – Hrvatski institut za povijest


 


Četvrtu godinu za redom Podružnica je mladim povjesničarima dodijelila nagrade za najbolji rad.


 


Cilj je nagrade promicanje istraživanja povijesti te historiografskog istraživanja i pisanja u najmlađoj izvanakademskoj i akademskoj populaciji, do 28 godina.


 


Od prijavljenih radova povjerenstvo u sastavu: dr. sc. Suzana Leček, dr. sc. Mato Artuković, dr. sc. Stanko Andrić, dr. sc. Robert Skenderović i dr. sc. Milan Vrbanus, izabralo je sljedeće radove:


 


1. nagrada:Luka JAKOPČIĆ i Mislav MATIŠIĆ:Stanovništvo jugoistočne Baranje od 16. do početka 20. stoljeća


Dva mlada povjesničara Luka Jakopčić (dobitnik iste nagrade i prije dvije godine, danas u Zagrebu vodi privatnu agenciju za savjetovanje u kulturi i ruralnom razvoju) i Mislav Matišić (trenutno nezaposleni profesor povijesti i geografije iz Belišća), u pripremi projekta revitalizacije Baranje, zagrabili su u povijesno istraživanje demografskih kretanja te u radu stvorili znanstveno utemeljen sintetski prikaz stanja kroz povijest, u nadi da će taj model moći primijentiti i danas.– Prvotni je motiv bio istražiti povijesnu podlogu suvremenih demografskih problema u Baranji danas. Utvrdili smo da se Baranja u tom smislu, kao i cijela istočna Hrvatska, nalazi na epohalnoj prekretnici i da su se zapravo procesi, koji traju unatrag dva i više stoljeća,  u drugoj polovini 20. stoljeća drastično preokrenuli pa je i zaključak da bi i razvojni odgovori trebali biti nekonvencionalni, inovativni, izvan uvriježenih razvojnih fraza – istakao je Jakopčić.


Istraživanje je podloga za budućnost, smatra Mislav Matišić. – Razmišljali smo kako revitalizirati Baranju, inače privlačnu zbog svoje mističnosti, multikulturalnosti, očuvanja tradicije, kao periferiju najveće problemske regije u Hrvatskoj i zaključili da mladi mogu krenuti od znanstvenog rada. Optimizma im ne nedostaje.


 


2. nagrada:Veljko MAKSIĆ:Čimbenici pojave i održivosti hajdučije na slavonsko-srijemskom području u XVIII. stoljeću


Student pete godine povijesti na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Veljko Maksić iz Vere kod Vukovara zainteresirao se za fenomen hajdučije na području Slavonije i Srijema čitajući knjige Slavka Gavrilovića, te je odlučio napraviti sintezu o čimbenicima pojave i organiziranja hajdučije na temelju radova starijih autora.


 


3. nagrada:Ivana DRMIĆ:(Pre)imenovanja ulica i trgova u Slavonskom Brodu od 1941. do danas


Za Brođane možda najzanimljivija tema – kako su se u posljednjih sedam desetljeća mijenjala imena ulica i trgova u Slavonskome Brodu – donijela je treću nagradu profesorici latinskog i povijesti Ivani Drmić iz Slavonskog Broda, koja je svojim radom pokušala pokazati da su se kroz preimenovanja ostvarivale političke ideologije. Premda ocjenjivački sud nije imao jedinstven stav, zaključeno je kako je rad zanimljiv i ambiciozan pokušaj kompleksnu literaturu povezati s konkretnim problemima.– Fokusirala sam se na razdoblje NDH i kasnije do danas. Htjela sam pokazati da ulice i trgovi kao imena nisu apolitični i ahistorijski, nego pridonose povijesnosti javnog prostora i uvelike promjene ovise o političkim zbivanjima i promjenama. Sve pridonosi simboličkoj obojenosti prostora koja ovisi o ideologiji tog razdoblja, a obrasci su karakteristični za svako razdoblje. Takvi simboli su karakteristični za glavne trgove i ulice – navodi autorica.


 


Izvor: http://hipsb.hr/dodijeljene-nagrade-mladim-povjesnicarima-za-2016-godinu/


 


Odgovori