Izložba “Aya de Yopougon”

Strip “Aya de Yopougon” bit će predstavljen od 15. do 31. ožujka na izložbi u Francuskom institutu u Zagrebu. Riječ je o seriji koju je napisala Marguerite Abouet, scenaristica i redateljica iz Obale Bjelokosti, nacrtao ju je slavni autor stripova Clément Oubrerie, a u Hrvatskoj je objavljena u nakladi Fibra.
 
Priča je to s kraja 70-ih godina prošloga stoljeća u Yopougonu, radničkoj četvrti Abidjana u Obali Bjelokosti, koja na zgodan način prikazuje pustolovine Aye i njezinih prijatelja o svakodnevnom životu i empacipaciji žena, a kroz galeriju likova otkriva svo bogatstvo lokalnih deklinacija globalne frankofonije.

Izvor: https://institutfrancais.hr/rendez-vous-u-frankofoniji-2/

Aya iz Yopougona

Marguerite Abouet

Clément Oubrerie


Nakladnik: Fibra

Broj stranica: 360

Objavljeno: 15.2.2015.

Scenarij: Marguerite Abouet

Crtež: Clément Oubrerie

Prijevod: Vanja Kranjčević

Lektura: Mate Kapović

Dizajn: Melina Mikulić


“To sam htjela pokazati u Ayi: Afriku bez ratova i gladi, Afriku koja istrajava usprkos svemu jer, kako mi kažemo, život ide dalje.” – Marguerite Abouet

Obala Slonovače, 1978. Obitelj i prijatelji svake se večeri okupljaju u Ayinoj kući kako bi pogledali prvu televizijsku reklamu u zemlji koja promovira Solibru, “pivo snažnog muškarca”. Bilo je to zlatno doba, a duh zemlje koja je slovila za oazu blagostanja i stabilnosti u Zapadnoj Africi kao da je bio ispunjen nečim čudesnim.

Tko je mogao znati da se čudo iz Obale bjelokosti bliži kraju? U suncem okupanim ulicama radničkog Yopougona (kojeg su svi zvali Yop City ” kako bi se činilo da je iz američkog filma”) praznici samo što nisu počeli, kafići na otvorenom i diskoteke se počinju puniti, a neke sasvim druge brige postaju aktualne. Slobodan stol na lokalnoj tržnici pod zvijezdama je sva privatnost kojoj se mladi ljubavnici mogu nadati noću, a zatim ono što se tamo događa uskoro postaje javna tajna.

Aya je priča o istoimenoj 19-godišnjoj junakinji, bistroj i marljivoj Ayi, njenim lakomislenim prijateljicama Adjoui i Bintou, i njihovim susjedima i rodbini koji se vole miješati u tuđi posao. Lagana je to i dovitljiva priča o želji za radošću i slobodom, o sitnim zadovoljstvima i problemima svakodnevnog života u Yop Cityju, nepretenciozna i smiješna priča o Africi kakvu rijetko viđamo – punu duha, nade i pozitivnih vibracija!


Ogledne stranice stripa dostupne su na poveznici:

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/aya-1-aya-iz-yopougona/294/


Odgovori