Izložba “Tragom baštine: Schneiderov fotografijski arhiv”


Otvorenje izložbe TRAGOM BAŠTINE: Schneiderov fotografijski arhiv 


 


HAZU


 


Strossmayerova galerija


 


 


U četvrtak, 13. listopada s početkom u 18 sati u X. dvorani Strossmayerove galerije starih majstora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu predstavit će se javnosti studijska izložba: Tragom baštine : Schneiderov fotografijski arhiv.


 


 Izložbu će otvoriti: predsjednik Akademije akademik Zvonko Kusić, voditelj Strossmayerove galerije akademik Vladimir Marković, upravitelj Strossmayerove galerije Borivoj Popovčak i autorice izložbe Ivana Gržina i Indira Šamec Flaschar.


 


Trajanje izložbe: 13. listopada – 13. studenoga 2016.


 


Otvoreno: utorkom 10-19, srijedom, četvrtkom i petkom 10-16, subotom i nedjeljom 10-13


 


 


Schneiderov fotografijski arhiv, koji okuplja više od dvije i pol tisuće snimaka nastalih 1930-ih, u okviru višegodišnjeg projekta inventariziranja hrvatske povijesnoumjetničke baštine, dobrano je poznat stručnoj javnosti. Izrastao pod okriljem Akademije, plod je predanoga rada Artura Schneidera, dugogodišnjeg upravitelja Strossmayerove galerije, gdje se od samih početaka skrbi o vrijednoj fotodokumentacijskoj cjelini. Kao nezaobilazan izvor informacija o stupnju očuvanosti spomeničke baštine prije Drugoga svjetskog rata, a nerijetko i jedino vizualno svjedočanstvo o spomenicima koji su u međuvremenu propali ili nestali, imala je važnu ulogu u povijesnoumjetničkim istraživanjima te u konzervatorsko-restauratorskoj djelatnosti. U istraživačkom radu stručnjaci ne konzultiraju Arhiv isključivo kao vizualni resurs već proučavaju i raznoliko popratno dokumentarno gradivo.


Nedavno su negativi iz Schneiderova arhiva digitalizirani, čime se rukovanje krhkim izvornicima svelo na najmanju moguću mjeru, a uvrštavanjem digitaliziranog sadržaja u Akademijin virtualni repozitorij snimke su postale javno dostupne. Izložba, upriličena povodom okončanja projekta digitalizacije, zamišljena je kao njezin logičan nastavak i nadopuna. S punom sviješću o ograničenjima koja digitalizacija gradiva, neizbježnim selektiranjem, dematerijaliziranjem i dekontekstualiziranjem izvornika, stavlja pred baštinske profesionalce, osmislili smo izložbu kojom nastojimo pružiti potpuniji uvid u kompleksnost cjeline i u nju »upisanih« mikrohistorijskih i epistemoloških slojeva. Uz izvorni i sekundarni fotografski materijal, prezentirat će se stoga i obavijesna pomagala, pozamašna popratna registraturna dokumentacija te srodno arhivsko gradivo. Predočit će se materijalna svojstva negativa, povijest vidova pohrane i zaštite te uzroci i posljedice njihove mjestimično prisutne deterioracije. Izložit će se k tomu fotooprema vremenski ili provenijencijom srodna matičnom fotografskom materijalu. Kontekstualizaciju eksponata omogućit će potanka rekonstrukcija začetaka i tijeka Schneiderove kampanje, uz biografije najvažnijih sudionika u projektu. Dodatnu će ilustraciju pružiti atraktivan vizualni materijal: uvećanja tematski grupiranih izvornih snimaka te niz usporednih prikaza nekadašnjeg i današnjeg izgleda odabranih objekata, temeljenih na fotodokumentaciji Hrvatskoga restauratorskog zavoda i zagrebačkoga Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.


 


 


Izvor: http://info.hazu.hr/





Odgovori