Bronisław Geremek, “Svijet “Prosjačke opere”: prikaz skitnica i sirotinje u europskim književnostima od XV. do XVII. stoljeća”

Izdavač Nebula objavio je 2019. knjigu istaknutog poljskog povjesničara i intelektualca Bronisława Geremeka “Svijet “Prosjačke opere”: prikaz skitnica i sirotinje u europskim književnostima od XV. do XVII. stoljeća” (567 str.) koju je s poljskoga preveo Adrian Cvitanović.


„Zanimanje književnosti za likove siromaha i okruženje iz kojega su proizašli davnog je porijekla i kroz povijest se opetovano potvrđivalo. (…) U raznim razdobljima prije svega su se zbivale promjene u temeljnoj funkciji koju je imala slika siromaha, mijenjao se sustav vrijednosti u kojem se tavorila, mijenjalo se i etičko i estetičko vrednovanje samog lika siromaha. Ubožnik je mogao biti predmet prezira ili divljenja, mogao je biti nosilac uznositosti ili niskosti, mogao je buditi suosjećanje ili porugu.“

Bronislaw Geremek (1932. – 2008.), poljski povjesničar i političar židovskog porijekla, ubraja se među najveće intelektualne umove poljske humanističke misli 20. stoljeća. Studirao je na Sveučilištu u Varšavi i u Parizu, gdje je ostao predavati francusku srednjovjekovnu povijest. Bio je poljski ministar vanjskih poslova, zastupnik u parlamentu i član Europskog parlamenta.


Izvor i dodatne informacije:

https://www.ljevak.hr/strucna-literatura/25328-svijet-prosjacke-opere.html

https://mvinfo.hr/clanak/prevoditelj-predstavlja-adrian-cvitanovic


Odgovori