Javno predavanje Marije Karbić „Položaj i uloga plemkinja u Slavoniji tijekom srednjeg vijeka”


Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje


 


Javno predavanje dr. sc. Marije Karbić: „Položaj i uloga plemkinja u Slavoniji tijekom srednjeg vijeka”


 


Gradska knjižnica Slavonski Brod bit će 13. rujna 2016. domaćin javnom predavanju dr. sc. Marije Karbić.


 


U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, 13. rujna 2016. (utorak – 12:30 h), održat će se osmo u nizu javnih predavanja djelatnika Podružnice u sklopu obilježavanja 20. obljetnice postojanja Podružnice:


 


J A V N O    P R E D A V A NJ E:


dr. sc. Marija Karbić


POLOŽAJ I ULOGA PLEMKINJA U SLAVONIJI TIJEKOM SREDNJEG VIJEKA


 


 


 


U predavanju će se nastojati ocrtati mjesto koje su u Slavoniji tijekom srednjeg vijeka zauzimale pripadnice plemstva, društvene grupe koja je igrala vodeću ulogu u životu zemlje (gospodarskom, političkom, pa i kulturnom). Iako nam vrela donose znatno manje vijesti o plemkinjama nego o plemićima, uspoređivanjem pravnih odredbi (u prvom redu Tripartita) i podataka koje nalazimo u drugim tipovima izvora (kraljevskim i kaptolskim ispravama, sudskim spisima, narativnim vrelima, itd.), možemo stvoriti sliku o njihovu položaju i značenju u onovremenoj Slavoniji.


Kada nastojimo sagledati mjesto plemkinja u društvu, treba imati na umu da su razlike između njihovog položaja i položaja muških pripadnika njihova staleža bile uvjetovane i samom prirodom plemstva. Plemić je prije svega bio ratnik, čija je osnovna dužnost bila vojna služba kralju. Stoga je činjenica da su tu službu u načelu vršili muškarci smanjivala važnost žena i stavljala ih u podređen položaj, a posjedi stečeni zaslugama na bojnom polju prirodno su pripadali prvenstveno muškarcima. Ipak, usprkos tome, plemkinje su igrale značajnu ulogu u društvu. Štoviše, u praksi su često bile u povoljnijem položaju nego što bi to sudeći po zakonskim odredbama trebale biti.


Položaj plemkinja u Slavoniji tijekom srednjeg vijeka u predavanju će se razmatrati s obzirom na nasljedno pravo, a govorit će se i o mirazu, pravima udovica, kao i o skrbništvu nad djecom. Kroz djelovanje pojedinih pripadnica velikaških obitelji prikazat će se i sudjelovanje plemkinja u gospodarskim aktivnostima i upravljanju imanjima, u sudskim procesima, podupiranju crkvenih ustanova, ali i političkim događajima (pa i ratovima s Osmanlijama), te će se ukazati na važnost koju su imale, kako za svoje obitelji, tako i u društvu općenito.


 


Izvor:


 


http://hipsb.hr/javno-predavanje-dr-sc-marije-karbic-polozaj-i-uloga-plemkinja-u-slavoniji-tijekom-srednjeg-vijeka/


 


 


 


Odgovori