5. oktobar – 20 godina posle

Institut za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i Fridrih Ebert fondacija pozivaju na javne diskusije koje će se održati u ponedeljak, 5. oktobra u Dorćol Platzu

5. oktobar – 20 godina posle: Društvo u Srbiji pred izazovima vaninstitucionalne borbe za političku legitimnost

12 – 14h

Peti oktobar je nesumnjivo datum za istoriju, koji nije došao bez temeljnih priprema – idejnih i organizacionih. Posle 20 godina i odlaska u istoriju skoro svih njegovih aktera i sloma „petooktobarske republike“, krug se zatvorio.

Na kojim idejnim strujanjima se desila promena vlasti 2000? Kako su hiljade i hiljade ljudi motivisane na politički i društveni angažman? Kakve promene u politici, društvu, ekonomiji, kulturi su donele petooktobarske promene? Može li 5. oktobar biti putokaz u borbi protiv savremene autokratije? Gde smo danas 20 godina posle, gde su ideje i akteri 5. oktobra? Najzad, da li je 5. oktobar doneo institucionalno snaženje, da li je proširio društvenu pluralnost i kada je taj plan za najtemeljniji pokušaj kreiranja demokratskog društva u Srbiji počeo da se urušava?

Učesnici: Boris Tadić, Milan St. Protić, Žarko Korać, Siniša Šikman, Gordana Suša i Aleksandra Tomanić.

Moderatori: Gazela Pudar Draško i Milivoj Bešlin.


14 – 14.30 h koktel posluženje


Protest i revolt u jugoistočnoj Evropi: od uzaludnog ka mogućem i utopijskom

14.30 – 16.30h

Zakasnela demokratska tranzicija u zemljama jugoistočne Evrope iznedrila je nove vladajuće elite koje društvo organizuju po klijentelističkom ključu, pre nego što vode računa o opštem društvenom interesu. Kao odgovor na takve tendencije, talas društvenih pokreta i protesta zapljusnuo je region. Od Slovenije pa sve do Turske građani su nalazili načine da se organizuju kako bi ukazali na goruće društvene probleme poput korupcije, zaštite javnih površina i dobara, siromaštva, ekologije, autoritarnih tendencija, itd. U nekim slučajevima ovi pokreti uspevali su da promene nepopularne javne politike, pa čak i da dovedu do nenasilne smene vlasti.

Koje su perspektive građanskog angažmana odozdo u regionu? Uspevaju li pokreti da kreiraju dinamički politički i socijalni milje koji pogoduje demokratskom razvoju društva u celini?

Učesnici: Teodor Celakoski (Hrvatska), Irena Sterijovska (Makedonija), Damir Arsenijević (Bosna i Hercegovina), Dušan Čavić (Srbija) i Biljana Đorđević (Srbija).

Moderatori: Vedran Džihić i Marko Kmezić.

Izvor: http://www.instifdt.bg.ac.rs/5-oktobar-20-godina-posle/


Odgovori