Izložba ‘Hrane nije bilo… Zbrinjavanje djece cresko-lošinjskog otočja u sjevernu Hrvatsku krajem Prvog svjetskog rata’

Od četvrtka, 1. listopada 2020. godine u Galeriji Fritzi Lošinjskog muzeja bit će postavljena studijska izložba ‘Hrane nije bilo… Zbrinjavanje djece cresko-lošinjskog otočja u sjevernu Hrvatsku krajem Prvog svjetskog rata’, autorice Marijane Dlačić.

Izložba je posvećena javnosti slabo poznatoj akciji koja se odvijala krajem i neposredno nakon Prvog svjetskog rata, dugotrajnog i iscrpljujućeg rata čije će posljedice osjetiti i civilno stanovništvo izvan ratnih zona. S jedne je strane gospodarska proizvodnja bila usmjerena na vojne potrebe, a s druge su strane ratne operacije dovele do poremećaja u trgovini i u opskrbi stanovništva. Teret prehrane stanovništva u velikoj je mjeri bio orijentiran na lokalnu poljoprivrednu proizvodnju koja ni u mirnodopskom razdoblju nije bila dostatna, a tim se otežanim okolnostima u ljeto 1917. godine pridružila suša koja je uzrokovala veliku glad u Istri, Dalmaciji i Hercegovini. Stoga je pokrenuta akcija spašavanja djece od gladi kojom je rukovodio odbor u Zagrebu, a u Istri, pod koju je spadalo i cresko-lošinjsko otočje, ulogu koordinatora imala je Družba sv. Ćirila i Metoda. Djeca školske dobi privremeno su udomljavana kod obitelji koje su se dobrovoljno javile za primanje djece, a iz Istre su uglavnom smještana na područje Podravine i zapadne Slavonije. Ne postoje točni podaci koliko je djece poslano, no prema jednom je izvoru iz kotara Lošinj, koji je obuhvaćao i otok Cres te susjedne otočiće, na prehranu otišlo čak 555 djece. Prvi svjetski rat je završio u studenom 1918. godine, no zbog talijanske okupacije istočne jadranske obale povrat djece nije odmah organiziran nego se pričekalo da se urede granice između Italije i Kraljevine SHS. Sporazum između dviju država potpisan je tek u studenom 1920. godine, a akcija zbrinjavanja djece službeno je završila u veljači 1921. godine do kada je bilo predviđeno da se sva djeca vrate kućama. Ipak, mnoga su i tada ostala u sjevernoj Hrvatskoj – neka su ostala na školovanju, a neku su posvojili udomitelji.

Izložbom se obilježava 100 godina od svršetka ove nedovoljno poznate akcije, a ujedno je poziv svima koji imaju saznanja ili su od svojih predaka čuli nešto o ovim događajima da se jave Lošinjskom muzeju.

S obzirom na trenutne epidemiološke mjere, službenog otvorenja neće biti nego će na dan otvorenja posjetitelji moći razgledati izložbu od 18 do 20 sati. Izložba će biti otvorena do 5. prosinca 2020. Radno vrijeme je do 1. studenog od utorka do petka od 10 do 13 te od 18 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati (ponedjeljkom i nedjeljom zatvoreno). Od 2. studenog radno vrijeme je od utorka do petka od 10 do 13 te od 17 do 19 sati, subotom od 10 do 13 sati (ponedjeljkom i nedjeljom zatvoreno).

Molimo posjetitelje da prilikom posjeta muzeju poštuju važeće epidemiološke mjere te da ponesu zaštitne maske.

Izvor:

https://www.facebook.com/losinjskimuzej/

Odgovori