Znanstveni skup “150. obljetnica Viškog boja”


Hrvatski pomorski muzej Split


 


mjesto održavanja: Veleučilište Vern, Ul. Viškog boja, Vis


datum: 09.05.2016.


organizator: Hrvatski pomorski muzej Split, Arheološki muzej Split, Filozofski fakultet u Splitu, Sveučilište u Zadru, Društvo prijatelja kulturne baštine Split, Rotary club Split


 


 


Ove godine obilježava se 150. obljetnica Viškog boja, pomorske bitke kod Visa koja se odigrala 20. srpnja 1866. u Jadranskom moru, u blizini otoka Visa (u Viškom kanalu). Bitka u kojoj su se sukobile mornarice Habsburške Monarhije i Kraljevine Italije završila je pobjedom habsburške mornarice, a bila je dijelom austro-pruskog rata. U tom ratnom sukobu Kraljevina Italija bila je saveznica Pruske. Talijanski interes bio je zauzimanje bivših mletačkih posjeda koji su mirom u Campo Formiju 1797. godine pripali Habsburškoj Monarhiji. Cilj pomorskog pohoda bio je zauzimanje istočnojadranske obale. Ovo je bila prva velika pomorska bitka poslije Trafalgarske (1805.) u kojoj su sudjelovali oklopljeni brodovi i brodovi na parni pogon; prva bitka u svjetskoj povijesti u kojoj su se dvije oklopljene flote sukobile na otvorenom moru; te jedna od zadnjih, koja je koristila probijanje broda kljunom kao ratnu taktiku, tehniku koja se koristila još u doba Ilira, u ranom starom vijeku.


 


Budući da su na austrijskoj strani sudjelovali brojni hrvatski mornari, važna posljedica austrijske pobjede pod Visom bilo je odbacivanje naklonosti prema Italiji i buđenje hrvatske nacionalne svijesti u Dalmaciji, te je važno istaknuti utjecaj Viškog boja na pobjede narodnjaka u Dalmaciji.


 


 


 Hrvatski pomorski muzej Split, Arheološki muzej u Splitu, Filozofski fakultet u Splitu – Odsjek za povijest, Sveučilište u Zadru – Odjel za povijest, Društvo prijatelja kulturne baštine Split i Rotary club Split organizatori su znanstvenog skupa „150. obljetnica Viškog boja“, važnog ne samo za hrvatsku već i za svjetsku povijest. Iako je o Viškom boju već napisan veliki broj knjiga i znanstvenih članaka, ovaj znanstveni skup mogao bi donijeti nova saznanja o prilikama u Dalmaciji sredinom XIX. stoljeća, tijeku Viškog boja, o tehničkim karakteristikama brodova u Viškom boju, o pomorskoj i podmorskoj arheologiji,  glavnim protagonistima bitke i Hrvatima u Viškom boju, o utjecaju Viškog boja na pobjede narodnjaka u Dalmaciji, odjecima Viškog boja u Hrvatskoj, Austriji i Italiji, o Viškom boju u literaturi, književnosti i likovnim umjetnostima, o spomenima na Viški boj, odnosno memorijama Viškog boja u Dalmaciji i dakako, što je vrlo važno, o mjestu Viškog boja u kontekstu svjetskih pomorskih bojeva. Zanimljivo bi bilo istražiti snažnu prisutnost Viškog boja u kolektivnoj memoriji koja nije uminula, kao i religijsku dimenziju poslije bitke koja je rezultirala izradom zavjetnih maketa brodova koji su sudjelovali u Viškom boju a koje su radili sudionici Viškog boja; bacanje cvijeća u more u spomen na poginule mornare – borce,  rađa ideju konstruiranja Gospina svetišta pod morem (more / plava grobnica) nastavljajući staru tradiciju zavjetnih darova – ex vota istočne obale Jadrana. Hrvatski pomorski muzej Split dat će svoj doprinos u muzeološkoj prezentaciji Viškog boja kao materijalnih artefakata i znanstvenoj valorizaciji građe o Viškom boju koja mu je povjerena na čuvanje.


 


Organizacijski odbor


 


Izvor:  http://www.mdc.hr/


 


Odgovori