Danijel Pevec – Predstavljanje knjige „Treća strana Hladnog rata“ Tvrtka Jakovine

Knjiga Tvrtka Jakovine „Treća strana Hladnog rata“ u izdanju Frakture predstavljena je javnosti u četvrtak, 17. veljače 2011, u dvorani muzeja „Mimare“. Predstavljanje je okupilo mnoštvo autorovih suradnika, studenata, što bivših, što sadašnjih, te prijatelja. I sâm autor je rekao da je ostao „osupnut“ brojem pridošlih na predstavljanje njegove knjige. Knjiga je rezultat dugogodišnjeg istraživanja o nesvrstanima te je prvotno trebala biti zajedničko djelo Josipa Vrhovca, posljednjeg Titovog ministra vanjskih poslova, i Tvrtka Jakovine. Knjiga je, kako je rekao autor, pregledna poput „lepeze“, od početaka nesvrstanosti do devedesetih.

O knjizi su govorili Budimir Lončar, Hidajet Bišćević, Tihomir Ponoš, Seid Serdarević, koji je vodio predstavljanje, i na kraju, autor knjige Tvrko Jakovina. Govorili su o važnosti knjige, temama kojima se knjiga bavi te mnogim pitanjima koje otvara.

Nakon što je Seid Serdarević pozdravio prisutne, predao je riječ Hidajetu Bišćeviću, koji je istaknuo kako je počašćen što je imao priliku pisati predgovor knjizi te da je iznenađen što autor piše upravo o temi „nesvrstanosti“ kao centralnoj temi svoga rada. Naglasio je važnost jugoslavenske vanjske politke te kako je upravo vanjska politka bila „omotač“ unutarnje politke poslijeratne Jugoslavije. U svom se izlaganju dotaknuo i činjenice da knjiga otvara mnoga potpitanja. Istaknuo je da je odmak od senzacionalizma kojem smo danas izloženi.

Nakon Hidajeta Bišćevića riječ je uzeo urednik knjige Tihomir Ponoš. On je naglasio da je proteklim godinama objavljeno nekoliko knjiga na svjetskoj razini te da i „Treća strana Hladnog rata“ pripada toj razini. Prema njegovim riječima, ova knjiga je „knjiga svjetske povijesti“ jer predstavlja Jugoslaviju kao kolijevku nesvrstanosti te ujedno predstavlja iskorak hrvatske historiografije na svjetsku scenu. Spomenuo je da je knjiga koristan „alat“ za sadašnjost i pokazatelj kako jedna mala zemlja može igrati veliku ulogu u svijetu i poručio da „mala (država) ne znači nužno i nevažna“.

Poseban gost koji je ujedno bio i svjedok mnogih događaja koje vežemo uz nesvrstane, bio je Budimir Lončar. Započeo je svoje izlaganje tvrdnjom da on nije nostalgičar, već je samo svjedok mnogih događaja. Naglasio je da se ove godine obilježava 50 godina pokreta nesvrstanosti te 20 godina od pada komunizma i da je značajno kako ova knjiga izlazi upravo u ovoj godini. Ustanovio je kako je njezino bogatstvo u prikazu mnogih kriznih žarišta u svijetu, mnogih likova koji su kreirali tadašnju svjetsku politiku i važnost Pokreta nesvrstanosti pri samom kraju Jugoslavije i zašto su se mnogi zalagali za očuvanje Jugoslavije. Upozorio je da je Pokret nesvrstanosti imao mnoge nedostatke, ali isto tako da je imao i mnoga dostignuća. Također se dotaknuo i današnje uloge Pokreta nesvrstanosti te naveo koji su problemi današnjeg pokreta. Isto se tako složio s Ponoševom tvrdnjom i rekao da „mala zemlja mora biti subjekt“.

Pri kraju svog izlaganja osvrnuo se i na samog autora, te kazao kako je Tvrtko Jakovina „snažna i važna ličnost s integritetom“ i da ga se dojmila autorova motiviranost, a da pripada zapravo generaciji njegovih unuka. Pri kraju promocije, auditoriju se obratio i autor Tvrtko Jakovina koji je izrazio zadovoljstvo brojem posjetitelja i naglasio kako je već i druga knjiga u izradi. Istaknuo je da je velik udio u stvaranju knjige imao pokojni Josip Vrhovec, koji je prikupio golemu građu, i da ovo nije dovršen posao. Autor je naglasio da građe ima još prilično mnogo te da se u ovoj knjizi brojnih pitanja nije dotaknuo. Također je spomenuo da je poglavlje o Afganistanu u njegovoj knjizi najveće zbog današnje situacije u Afganistanu. Isto tako se zahvalio svima na velikoj podršci te na velikom odazivu na njegovu promociju.

Knjiga prof. dr. Tvrtka Jakovine „Treća strana Hladnog rata“ sadrži 800 stranica uz mnoštvo slikovnog materijala te opsežno kazalo i bibliografiju.

Danijel Pevec

Odgovori