Dragan Bogetić, “Nesvrstanost kroz istoriju. Od ideje do pokreta“

Zavod za izdavanje udžbenike u Beogradu je 2019. objavio knjigu pod naslovom „Nesvrstanost kroz istoriju. Od ideje do pokreta“ autora Dragana Bogetića. Kako je jugoslavenski predsjednik Tito predložio Naseru da se pokrene proces okupljanja zemalja u Pokret nesvrstanih? U kakvim međunarodnim uvjetima se razvijao Pokret? Koji su osnovni pricipi i osovne aktivnosti Pokreta nesvrstanih? Kako su se pripremale konferencije? Gdje su se sve održavali sastanci, skupovi, konferencije? Kako se Pokret širio i koje su njegove osnovne karakteristike? Koja su ključna pitanja oko kojih je dolazilo do nejedinstva u Pokretu? Kako se Pokret odnosio prema sukobu na Bliskom istoku, kao i prema oružanim sukobima u ostalim dijelovima svijeta? Kako je Pokret nesvrtanih vremenom postao poprište raskola i oštrih sporenja? Šta je „dekada velikih razočarenja“? Kada su se pojavile ideje o prirodnom savezništvu nesvrstanih i socijalističkih zemalja? Kakva je Titova uloga u očuvanju izvornih principa Pokreta nesvrstanih?

 

Dragan Bogetić je naučni savjetnik u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu. Objavio je više knjiga o vanjskoj politici socijalističke Jugoslavije.

 

Izvor: https://www.historiografija.ba/article.php?id=76

 

 

NESVRSTANOST KROZ ISTORIJU

Od ideje do pokreta

1. izdanje – 2019.god.

Autor: Dragan Bogetić

 

Prva faza istorijskog razvoja nesvrstanosti odigrava se u vreme koje je nastupilo neposredno posle Drugog svetskog rata i trajalo sve do Beogradske konferencije šefova država ili vlada nesvrstanih zemalja. U tom periodu nesvrstanost se najpre javila kao individualno spoljnopolitičko opredeljenje pojedinih vanblokovski orijentisanih država južne i jugoistočne Azije, Jugoslavije kao jedine evropske države i država Bliskog istoka, a kasnije, posle 1955, širila se u dubinu afričkog kontinenta. Uporedo s procesom dekolonizacije i pojavom sve većeg broja novooslobođenih zemalja, otpočeo je i proces njihovog regionalnog okupljanja i, s regionalnih osnova, zajedničkog istupanja u međunarodnim odnosima. Postepeno, težnja nesvrstanih zemalja za proširivanjem međusobne saradnje dovodila je do prvih kontakata njihovih državnika, koji nisu imali isključivo afričko-azijsko regionalno obeležje, već daleko širi, univerzalni značaj…

 

Izvor: http://www.knjizara.zavod.co.rs/nesvrstanost-kroz-istoriju-od-ideje-do-pokreta

 

 

 

Odgovori