Peščanik: Danilo Šarenac – Mir, pobeda, pomirenje ili čemu Srbiji služi Prvi rat

Obeležavanje prve stogodišnjice Prvog svetskog rata okončano je prošle godine. Ipak, rat od 1914-1918. biće još dugo sa nama. Srbija je prošlog meseca proslavila Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Desničar Miša Vacić takođe je nedavno, u okviru svog agresivnog istupa u Šapcu, prizvao u pomoć Prvi svetski rat pominjujući „bacanje Austrijanaca u Drinu“, aludirajući na Cersku bitku. Pre par dana ministar odbrane Aleksandar Vulin je 100 godina posle ovog rata rekao da nisu sve ratne žrtve iste. Prvi svetski rat je uvek tu kada je srpskom moralu potrebna infuzija ili kada treba prizivati kult žrtve. Međutim, ovaj rat je mnogo više. Stogodišnjica je pokazala da je to tema koja ima potencijal da razotkrije puno toga o funkcionisanju moderne srpske države, kao i o tome kako savremeno srpsko društvo vidi svoju prošlost, sadašnjost i budućnost.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar 2019, obeležen je u Srbiji tradicionalno i suvoparno. Malo šta je tu imalo ma kakve veze sa senzibilitetom savremenog čoveka. Da stvar bude sasvim jasna, uvođenje ovog praznika je dobra ideja. Taj dan se slavi u svim zemljama pobednicama i to pre svega kao antiratni dan, a ne kao dan trijumfa nad poniženim protivnikom. To je dan osude rata ili dan pogleda u budućnost i to, ako je moguće, budućnost bez rata. To je dan prisećanja na vojnike koji su stradali na obe strane, ali sve više i dan sećanja na stradale civile. U Srbiji ovaj praznik, uveden 2012, polako pušta korenje. Neradan dan kojim se obeležava kraj jednog strašnog rata pruža priliku da se zastane i stavi prst na čelo. Tu nastaje problem.

Naime, od 2012, kada je ovaj praznik i uveden, sve je primetnija određena konfuzija u vezi sa njim. Reč je o jednom rukavcu mnogo šireg sukoba oko Velikog rata i njegovog tumačenja. Najšire gledano, radi se o napetosti oko pitanja čemu služi ili kakvu ulogu može da odigra srpska nacionalna istorija. Taj sukob koncepcija sve više izlazi na videlo baš na primeru Dana primirja. Ove godine to je bilo gotovo opipljivo. Da li se 11. novembra obeležava Dan primirja ili Dan pobede u Prvom svetkom ratu? Da li su mir i pobeda jedno te isto?

Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji je vrlo jasan. Dakle, u novembru se slavi Dan primirja. Međutim, Ministarstvo odbrane je od ove godine odlučilo da preformuliše naziv praznika. Naime, u najavi događaja 11. novembar je prekršten u Dan pobede. Mediji, čak i oni kritični prema aktuelnim vlastima, nisu na to obratili pažnju.

Kako je i zašto je Dan primirja postao Dan pobede?

 

Cijeli članak dostupan je na poveznici:

https://pescanik.net/mir-pobeda-pomirenje-ili-cemu-srbiji-sluzi-prvi-rat/

 

 

Odgovori