Razgovor o knjizi Vladimira Petrovića “Etničko čišćenje: Geneza koncepta”

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ i Institut za savremenu istoriju u Beogradu pozivaju na razgovor o knjizi Vladimira Petrovića “Etničko čišćenje: Geneza koncepta” u petak, 23. kolovoza 2019. godine u 19 sati.

 

 

Etničko čišćenje: Geneza koncepta

 

Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ i Institut za savremenu istoriju pozivaju vas na razgovor o knjizi dr Vladimira Petrovića Etničko čišćenje: Geneza koncepta u petak, 23. avgusta 2019. godine u 19 časova.

 

O knjizi će sa autorom govoriti:

dr Kosta Nikolić, Institut za savremenu istoriju i

dr Olga Manojlović Pintar, Institut za noviju istoriju Srbije.

 

O KNJIZI…

 

Uprkos uvreženom mišljenju, pojam „etničko čišćenje“ nije nastao tokom ratnog raspleta jugoslovenske krize. Nasilno uklanjanje protivnika i čitavih manjinskih zajednica naziva se čišćenjem od biblijskih vremena, a ova studija raspliće verske, klasne i rasne aspekte te opasne metafore. Oslonjen na složenu predistoriju, koncept čišćenja se postepeno etnicizira krajem 19. veka u naučnim krugovima, da bi u međuratnom periodu prerastao u političke projekte „etnički čistog“ prostora i „etničkog čišćenja“ stanovništva. Oni su pretvoreni u praksu izbijanjem novog globalnog sukoba.

 

Uporedo sa razvijao se i pojam. Njegove osnove su nastale u vodećim svetskim jezicima, a u razvijenoj formi se pojavio na Balkanu tokom Drugog svetskog rata. Potisnut u posleratnom periodu, takav etnopolitički žargon se ponovo razobručio tokom jugoslovenske krize, dok je praksa ostala do danas neprekinuta širom sveta.

 

O AUTORU…

 

Vladimir Petrović (1979), istoričar. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, masterirao i doktorirao na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti a postdoktorske studije završio na NIOD Institutu za rat, holokaust i genocid u Amsterdamu. Predavao je na Centralnoevropskom i Bostonskom univerzitetu. Viši je naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu. Objavio je studije Jugoslavija stupa na Bliski istok (Institut za savremenu istoriju, 2006), Titova lična diplomatija (Institut za savremenu istoriju, 2010) i The Emergence of Historical Forensic Expertise: Clio takes the Stand (Routledge, 2016). U Institutu za savremenu istoriju rukovodi radom na objavljivanju dokumenata o raspadu Jugoslavije https://isi.co.rs/projekti/jugoslovenska-kriza/, kao i projektom digitalizacije istorijske produkcije.

 

Izvor: http://www.unilib.rs/vesti/2019/etnicko-ciscenje-geneza-koncepta/

 

 

 

Odgovori