Richard Mills: “Nemoguće je razumjeti kontroverze nogometa socijalističke ere a da se ne prouče prijeratna izvorišta”

Povjesničar Richard Mills u razgovoru za “Jutarnji list” početkom rujna 2018. godine govorio je o svojoj knjizi “The Politics of Football in Yugoslavia: Sport, Nationalism and the State”, o kojoj smo također obavijestili na portalu Historiografija.hr.

 

 

Jutarnji list

 

RICHARD MILLS

 

‘Fascinatno je što se događa u Zagrebu 1945. kada je Berlin već pao, ali i činjenica kako su komunisti postupili s dva ponajbolja igrača u NDH…’

 

Autor: Jurica Pavičić

 

01.09.2018.

 

Odnos politike, ideologije i nogometa jedno je od općih mjesta u (post)jugoslavenskim društvima. O toj vezi ispisani su deseci i stotine novinskih i esejističkih kartica, tom su se vezom bavili i znanstvenici, no ponajprije sociolozi. Historiografsku znanost povijest je nogometa i politike, međutim, zanimala kudikamo manje nego sociološku. Dugo je trebalo da se pojavi historiografska knjiga koja će sintetski prikazati povijest odnosa politike, države i nogometa u Jugoslaviji. Ta je knjiga sada konačno pred nama, a napisao ju je – jedan Britanac.

 

Ime tog čovjeka je Richard Mills i profesor je moderne europske povijesti na Sveučilištu Istočne Anglije u Norwichu. Ove godine, Mills je kod britanskog nakladnika Tauris objavio knjigu “The Politics of Football in Yugoslavia – Sport, Nationalism and the State”, koja na 300 gusto tiskanih stranica sintetizira suodnos politike i nogometa na našim prostorima od 1918. do rata 90-ih. U Millsovoj knjizi čitatelj može naći mnoga slavna poglavlja nogometne i opće povijesti: odlazak reprezentacije u Montevideo 1930., stradanje nogometaša Splita u 1. splitskom odredu, Hajdukov partizanski put, osnivanje Torcide 1950., osnutak navijačkih ultras skupina u 80-ima, osnutak mostarskog Zrinskog, nerede na Maksimiru 1990.

 

Uz ta općepoznata poglavlja, Millsova knjiga, međutim, donosi i detaljan pregled onih o kojima se zna kudikamo manje. Mills iscrpno opisuje etničke i političke sukobe u nogometu Kraljevine SHS te međuratna radnička i socijalistička sportska društva. Opisuje funkcioniranje nogometa u satelitskoj, nacističkoj Hrvatskoj, Srbiji i mađarskoj Vojvodini. Detaljno je istražena i poslijeratna sportska politika komunističke Jugoslavije, kao i puzeći prodor profesionalizma u komunistički sport. Mills je istražio čak i tako živopisnu stvar kao što je veza nogometa i Pokreta nesvrstanih, pa tako doznajemo da je na vrhuncu tog pokreta u Africi radilo čak 67 jugoslavenskih nogometnih trenera.

 

U povodu ove iscrpne i fascinantne knjige, razgovarali smo s njezinim autorom.

 

Cijeli razgovor dostupan je na poveznici:

 

https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/fascinatno-je-sto-se-dogada-u-zagrebu-1945-kada-je-berlin-vec-pao-ali-i-cinjenica-kako-su-komunisti-postupili-s-dva-ponajbolja-igraca-u-ndh/7781313/