Žarko Lazarević, “Između straha i nade. Gospodarsko-povijesne studije o teškoćama modernizacije”

Izdavač Srednja Europa objavio je 2018. godine knjigu slovenskog povjesničara Žarka Lazarevića “Između straha i nade. Gospodarsko-povijesne studije o teškoćama modernizacije” (prevela sa slovenskoga Anita Peti-Stantić).

 

 

Žarko Lazarević

 

IZMEĐU STRAHA I NADE

Gospodarsko-povijesne studije o teškoćama modernizacije

 

Sa slovenskoga prevela Anita Peti-Stantić

 

 

U knjizi je prikazan proces ekonomske modernizacije na slovenskom području u devetnaestom i prvoj polovici dvadesetog stoljeća. Riječ je o modelskom istraživanju koje je korisno i hrvatskim istraživačima, napose jer je autor uklopio uže (slovenske) fenomene u širi kontekst Habsburške Monarhije/Austro-Ugarske, odnosno prve jugoslavenske države.

 

 

“U razumijevanju modernosti s historijskog stajališta važno je pitanje kako funkcionira društvo unutar ekonomskog kompleksa, to jest kako gospodarstvo funkcionira unutar društvenog konteksta? Tim se pitanjem sasvim očito uspostavlja uzročno-posljedična veza između tih dviju sfera. Naime, interpretacija na temelju međuovisnosti je nužna jer je izolirano bavljenje jednom ili drugom sferom, u nastojanju da se pruže odgovori, posve nedostatno.

 

 

Knjiga prikazuje neke specifičnosti sredine, ponašanja pojedinaca i skupina u procesu razvoja prema modernom društvu, dakle u procesu u kojem je vidljiva velika razapetost između straha i promjena (modernizacije) s jedne strane i nade s druge strane, da će društveni razvoj biti moguće regulirati na što bezbolniji način. Možemo reći i to da se radi o općoj dilemi s kojom se suočavaju društva u svom razvoju. kao izrazit primjer nevolja koje su proizašle iz modernizacije u ovoj se knjizi pojavljuje Slovenija, to jest slovensko povijesno iskustvo.”

 

(iz predgovora knjige)

 

“Obrađuje se jedna vrlo rijetka tema i pristupa joj se na novi način, otvoreno i bez ograde, te se ukazuje na metode kojima se treba pristupiti u obrani svojih nacionalnih, gospodarskih, a time dakako i društvenih vrijednosti.“

 

(iz recenzije prof. dr. Mire Kolar-Dimitrijević)

 

“Lazarević akribično analizira pojavu i obilježja ekonomskog nacionalizma, kao ideologiju manifestnu na vanjskom i unutarnjopolitičkom planu. U doba Monarhije ona je instrument opiranja gospodarsko-političkoj snazi Nijemaca, dočim se u istom razdoblju češki kapital dočekuje otvorenih ruku. […] Važan dio svoga rada autor posvećuje analizi seoskih gospodarstava temeljeći svoje sintetičke zaključke na studijama slučaja.”

 

(iz recenzije prof. dr. Iskre Iveljić)

 

Žarko Lazarević, slovenski povjesničar, znanstveni je savjetnik u Institutu suvremene povijesti u Ljubljani i profesor ekonomske i socijalne povijesti na Primorskom univerzitetu u Kopru. Bavi se istraživanjima agrarne problematike, industrijalizacije, poduzetništva, uloge nacionalizma u ekonomiji, konzumerizma i oglašavanja te razvoja financijskog sektora u moderno doba.

 

 

Izvor:

https://www.srednja-europa.hr/uncategorized/nova-knjiga-zarko-lazarevic-izmedu-straha-i-nade/#more-843

https://www.facebook.com/Srednja-Europa-108077195878764/

 

Odgovori