Prvomajski zbor: Zbor Crvene Rijeke (27.4.−30.5.2017.)

Uz izložbe “Ženski antifašistički Zagreb” i “Crvena Rijeka” te projekciju filma “Oklopnjača Potemkin”, na panelima o različitim povijesnim i suvremenim temama sudjeluju Barbara Blasin, Rastko Močnik, Boris Buden, Maja Breznik, Hrvoje Štefan, Vesna Vuković, Srećko Pulig, Milan Rakita i niz gostiju iz inozemstva.

 

 

Samoupravna interesna zajednica

 

ZBOR CRVENE RIJEKE

 

Prema međunarodnom borbenom stvaralaštvu

 

Prvomajski zbor 2017.

 

27.4.−30.5.

 

http://g-siz.com/

 

 

Na tragu prošlogodišnjeg Prvomajskog zbora, ove godine još ambicioznije nastavljamo razvijati platformu koja propituje rastuće strukturno nasilje u našim društvima i načine otpora takvom nepovoljnom razvoju događaja. Programatski ne razdvajajući umjetničku od teorijske produkcije, a njih pak od političkog angažmana, ustrajemo na aktualizaciji revolucionarnih praksi.

 

Krenemo li od političkog konteksta, uviđamo da u državama koje vlastite “nacionalne projekte” stavljaju u središte svih sfera, od ekonomije do umjetnosti – samo zato da ih ne bi realizirale – frustracije nezadovoljne većine stanovništva rastu. Identitetsko nasilje poprima oblike nove fašistoidnosti.

 

Gdje su u svemu tome subjekti promjene našega doba? Imaju li svoje organizacije? Što se danas događa u poduzećima i ustanovama, napose onima u kulturi, u kojima rade “sretnici” koji su još zaposleni? Kakve to veze ima s političkim strankama, nevladinim organizacijama i sindikatima? Je li rješenje u zajedničkom uličnom aktivizmu? Zakriva li sama komunistička ideja mnogo skromniji zahtjev za ponovnim dosizanjem socijalizma? Gdje je pobunjeni narod i tko u njegovo ime i na koji način govori? Tko su danas komunisti?

 

Naši protivnici su depolitizacija, misticizam, instrumentalni um, populizam i etnocentrizam. No, ako su sve to simptomi jednog vremena, kako zahvatiti dublje u promjenu prirode društvenih odnosa? Politizacijom radničkih zahtjeva, sindikalnom i civilnom borbom, to sigurno. Ali revolucionarna vremena nisu se libila niti postavljanja problema, niti mijenjanja “karaktera naroda”.

 

Prikaz naroda na djelu teška je i velika zadaća. U trenucima erupcije kolektiva ili trenucima deklariranja volje naroda, sveukupni referencijalni okviri društva i kulture dovode se u pitanje. Događaju se transformacije normativnih značenja. A one mijenjaju i ustaljeni jezik, strukture govornih akata, forme komunikacije.

 

Mi nismo prevodioci narodnog glasa, a još manje smo samo kulturni radnici, zatvoreni u dodijeljeo nam polje tzv. nadgradnje. Ne treba izbjegavati uključivanje u debatu na kratki rok nerješivih političkih kontadikcija i iz njih proizašlih antagonizama. Otvaranje zajedničkog prostora i vremena političkim, ekonomskim, umjetničkim i teorijskim praksama, koje nisu orijentirane na profit, umjetničke zaklade banaka, politiku vladajućih oligarhija, zadatak je ove platforme. Zajedničkom proizvodnjom otvaramo budući komunistički prostor.

 

Rješenje, koje bi stvari zahvatilo u korijenu, bilo bi u međunarodnom povezivanju na osnovama suvremenom trenutku suobražene antifašističke, antiimperijalističke i antikolonijalne borbe. Jugoslavenski narodi jednom su već uspjeli u tome naumu, kada su osnivanjem AVNOJ-a svoju budućnost povezali ne uz jezik, državljanske tradicije, pa čak niti uz kulturne identitete, već samo uz pobjedu nad fašizmom i izgradnju socijalizma.

 
PROGRAM

 

 

OTVORENJE
—petak 28.4.
Vijećnica Grada Rijeke, Korzo 16
Otvorenje Zbora crvene Rijeke
10:30
Obraćanje organizatora:
Nemanja Cvijanović, Srećko Pulig, Mirna Gurdon

 
PANELI

 
PANEL 1
Granice analogija među fašizmima
11:00—13:00
Dizajnerica i aktivistica Barbara Blasin predstavit će antifašistički ženski pokret između svjetskih ratova u Zagrebu, u svojim različitim varijantama i u borbi protiv različitih vrsta tada narastajuće fašizacije. Sociolog Rastko Močnik govorit će o razlici između povijesnih fašizama i današnjeg neo i postfašizma, kako u Evropi, tako i posebno u jugoslavenskim državama. Filozof Boris Buden pita se je li fašizam još uvijek upotrebljiv termin za nove užase koji nam se globalno događaju, i koji su mogući dometi suvremenog antifašizma u nas. Sociologinja Maja Breznik ponudit će nam svoje viđenje suvremenih oblika nadničarskog ropstva u zemljama EU s naglaskom na Sloveniju, kao novim oblicima fašizacije, uz podsjećanje da je fašizam poznavao ropski rad.
Moderator: Srećko Pulig

 

 

PANEL 2
Gdje su danas komunisti?
14:00—16:00
Hrvoje Štefan govoriti će o tome da je antikapitalistička ljevica danas bez vizije alternative kapitalizmu i pokušati objasniti zašto se ona nevoljko prihvaća izazova razrade takve vizije. O oblicima političkog organiziranja na suvremenoj ljevici u Hrvatskoj, kao svjedok i saučesnik, govoriti će Srećko Pulig iz Zagreba. Umjetnik i aktivist Christian Costa iz Napulja, objasnit će nam kako se umjetničke vrijednosti transformiraju u one političke, te na koji način su centralne talijanske regije, mjesta najjače komunističke partije u zapadnoj Evropi, postale uporište lijevog centra. Zašto su tradicionalne komunističke i općenito lijeve partije danas nemoguće, tj. nepotrebne, i koje su im alternative, iznijet će svoja razmišljanja i iskustva Sezgin Boynik. Zakriva li zazivanje komunističke alternative puno skromniji cilj mogućeg ponovnog dosizanja socijalizma, pita se sociolog Rastko Močnik.
Moderator: Boris Buden

 
—subota 29.4.
Hrvatski kulturni dom na Sušaku (pozornica),
Strossmayerova 1

 
PANEL 3
10:30—13:00

 
Pobunjeni narod 1
Minna Henriksson predstavit će svoje projekte, vezane za žilavu rezistenciju fašizma i antikomunizma u Finskoj, te oblike otpora tim praksama. Kustosica Vesna Vuković iz Zagreba govorit će o aktivnostima i promjenama u recepciji grupe Zemlja, od njenog osnutka, između dva rata, do danas. Publicist Srećko Pulig upoznat će nas s konceptima samoupravljanja i kulture, analizirajući polemičke teze Predraga Matvejevića, koje je on objavljivao sredinom sedamdesetih godina u Jugoslaviji, kada se samoupravljanje bližilo svome kraju. Sociolog Milan Rakita problematizirat će povijesne geneze diskursa historijskog revizionizma kao ideološke forme konkretnih ekonomsko-političkih interesa vladajućih klasa u društvima zemalja-sljednica SFRJ i EU.

 
Pobunjeni narod 2
Sezgin Boynik upoznat će nas s radom ljudi okupljenih oko helsinškog međunarodnog časopisa i platforme Rab-Rab, a David Munoz i Giovanna Esposito Yussif govorit će o radu Alberta Híjara Serrana, meksičkog teoretičara i konceptualnog umjetnika, koji je inzistirao na važnosti teorije za revolucionarni pokret u Srednjoj Americi. Što nam znači naslijeđe ruskih formalista, posebno dvije knjige Viktora Šklovskog o Oktobarskoj revoluciji, te kakav je bio odnos između formalista i futurista, govoriti će Ilya Orlov iz Rusije i Sezgin Boynik iz Finske.

 

INTERVENCIJE I AKCIJE U JAVNIM PROSTORIMA
—četvrtak 27.4. Korzo
Potencijali za borbeno stvaralaštvo
Rena Raedle & Vladan Jeremić će postaviti svoje umjetničko-političke transparente
—četvrtak 27.4.
Izlog Gradske vjećnice, Korzo 16
Marina Naprushkina će predstaviti svoje
ilustrirane novine
—petak 28.4.—30.5. Korzo
ZIP Grupa će početi s postavljanjem
skulpture/pozornice ispred zgrade Radio Rijeke
(Mali Salon)
—subota 29.4. Titov Trg
12:00—23:00
Scenografija za aplauz!
Nemanja Cvijanović postavit će skulpturu od redarskih ograda kao scenografiju za pozornicu koncerta Tržaškog partizanskog pevskog zbora Pinko Tomažič

 
IZLOŽBE

 
—petak 28.4.—15.5.
Studio Kamov, Križanićeva 6a /I
otvorenje izložbe—18:00
Ženski antifašistički Zagreb
Dokumentaristička izložba
Kustosica: Barbara Blasin

 
—petak 28.4.— 7.5.
Galerija SIZ u Galeriji Kortil, Strossmayerova 1
otvorenje izložbe—19:00
Crvena Rijeka
Kustoski kolektiv Prvomajskog zbora
Autori: Rena Raedle i Vladan Jeremić, Rene Gabri i Ayreen Anastas, Minna Henriksson, Ilya Orlov, Nemanja Cvijanović, ZIP Grupa, Filip Jovanovski, Marina Naprushkina

 
—subota 29.4.
Studio Kamov, Križanićeva 6a /I
razgovor i vodstvo kroz izložbu—11:00
Centar za ženske studije Zagreb
uz suradnju Centra za ženske studije Rijeka

 
—utorak 9.5.—16.6.
Galerija SIZ u Galeriji Kortil, Strossmayerova 1
otvorenje izložbe—19:30
Izložba borbenih radova
Kustoski kolektiv Prvomajskog zbora
Autori: ZIP Grupa

 
PERFORMANS

 
—nedjelja 30.4.
Galerija SIZ u Galeriji Kortil, Strossmayerova 1
početak performansa— 19:00
Il rimmel dell’Europa
kolektiv Et l’Europe alors

 
GLAZBA

 
—subota 29.4.
Titov trg (ili u slučaju kiše Art kino Croatia)
početak koncerta—19:00
Tržaški partizanski pevski zbor
Pinko Tomažič

 
FILM

 
—subota 29.4.
Art Kino Croatia, Krešimirova 2
početak prikazivanja—21:00
Oklopnjača Potemkin
Sergej M. Ejzenštejn, Sovjetski savez, 1925.
Odabrao: Ibro Hasanović

 
Program su sufinancirali:
Grad Rijeka, Rijeka 2020 d.o.o., Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Clubture

 
Medijska podrška: Novi list

 

 

 

Odgovori