Okrugli stol „Što je novo u ranomodernoj povijesti Habsburške Monarhije?“

Hrvatski institut za povijest u Zagrebu poziva na okrugli stol „Što je novo u ranomodernoj povijesti Habsburške Monarhije?“ kao 6. kolokvij serije “Modeli i iskustva intelektualnog transfera u razdoblju (proto)modernizacije” u okviru projekta EuKor i u suradnji s Poslijediplomskim doktorskim studijem predmoderne povijesti koji će se održati u dvorani D4 Filozofskog fakulteta u Zagrebu u subotu, 17. rujna 2022. od 10 do 12 sati.


Koji su pristupi istraživanju žena i rodnih uloga u ranomodernoj povijesti i kako tome pomaže istraživanje tekstualnih praksi? Kako se Habsburška Monarhija uklapa u istraživanje atlantskoga svijeta? Kako globalnu povijest utkati u lokalne studije slučaja? Kako istraživati koncept prosvjetiteljstva u katoličkom kontekstu i kako tome pomaže koncept cirkulacije znanja? Koja je razlika između transnacionalnog i nacionalnog historiografskog pristupa? Ovim i drugim pitanjima bavit će se troje izlagača i praktičara „nove“ ranomoderne povijesti Habsburške Monarhije predstavljajući konceptualizaciju svojih istraživanja na primjeru arhivskih i drugih izvora.


Pozivnica, program i dodatne obavijesti:

http://www.isp.hr/poziv-17-9-2022-na-6-znanstveni-kolokvij-iz-serije-modeli-i-iskustva-intelektualnog-transfera-u-razdoblju-protomodernizacije-pod-nazivom-sto-je-novo-u-ranomodernoj-povijesti-hab/

https://www.facebook.com/events/606551107576395/

https://www.facebook.com/HIP.Zagreb/


Odgovori