Izložba “Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo”

Gradski muzej Požega otvara 26. kolovoza 2021. u privremenom izložbenom prostoru, Matice hrvatske 13, izložbu posvećenoj radu njihove tvornice prehrambenih artikala pod naslovom “Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo”.

O tvornici:

Nakon nastalog kaosa poslije Prvog svjetskog rata, upravo je Požega izabrana za savršeno mjesto za tvornicu koja će cijelom gradu donijeti čokoladnu slavu nešto kasnije, te će grad Požega postati vodeći proizvođač slatkiša Kraljevine. Tvrtka Zvečevo d.d. Požega započela je s radom kao tvornica “Stock cognac Medicinal”, 20. listopada 1921.godine, proizvodeći  jaka alkoholna pića (voćne rakije, vinjak i domaći brandy).


Švicarska tvrtka Nestlé 1934.godine nudi ugovor Stocku za najam postrojenja, kako bi proizvodili čokolade i bombone, na punih 10 godina. Ponudu su odobrili Ministarstvo i Kraljevska banska uprava u Zagrebu, te Nestlé 1936.godine dobiva dozvolu za početak proizvodnje čokolade i čokoladnih proizvoda.


Tvornica je zapošljavala 350 djelatnika, sve većinom iz Požege, a bili su raspodijeljeni u 8 velikih odjela – Konjak i ostala alkoholna pića; čokolada i čokoladni bomboni; kakao u prahu i kakaovo maslo; praline i punjena čokolada; kanditi; svileni bomboni i karamele; marmelada i voćni sirupi; roba od vafla i fini deserti; zamatanje čaja.

Geslo tvornice glasilo je “Budi iskren” i bilo je ispisano na jednoj od zgrada tvornice. Poput dobrog duha, geslo je ujedinjavalo sve radnike i upravu, te je unutar tvornice osnovana knjižnica, pjevačko društvo i orkestar.


Nakon 10 godina, 1946. godine,  proizvodnja je nastavljena u nacionaliziranoj tvornici, a pod imenom “Zvečevo”  tvornica počinje poslovati od 1951.godine. U sljedećim godinama Zvečevo očekuju znatne promjene: godina je 1958. i u sustav Zvečeva ulazi mljekara; tijekom 60-ih godina prestaje nerentabilna proizvodnja voćnih sokova i brašna.  Sve se koncentrira oko proizvodnje kakao proizvoda, jakih alkoholnih pića i preradu mlijeka u mliječni prah. Zatim se dogodilo nešto što je zaista promijenilo sve. Nekolicina entuzijasta, direktori, majstori i radnice osmislili su 1963/64.godine prvu čokoladu s rižom u svijetu!  Radilo se o ekspandiranoj riži i 90 postotnoj mliječnoj čokoladi, od mlijeka iz vlastite mljekare. Sinonim za čokoladu s rižom uvijek će biti Mikado – japanski ovozemaljski i nebeski vladar; hrana ljudi i bogova. Isto tako, u periodu od kasnih 60-ih i ranih 70-ih slijedi moderniziranje i rekonstruiranje procesa, te dolazi do povećanja proizvodnje, a samim time i zaposlenosti.


Uz to, Nestlé i Zvečevo sklapaju ugovor o dugoročnoj poslovnoj suradnji 1970.godine, te Zvečevo osvaja domaće i inozemno tržište.  1987.godine Zvečevo pokreće i proizvodnju na bazi brašna – vafel proizvode, a od 1994.godine posluje kao dioničko društvo. Tvornica Zvečevo je proslavila Požegu kao grad čokolade još u doba Kraljevine SHS, a čokolada s rižom i danas je obavezan poklon kad se ide u goste.

Izvor: https://www.zvecevo.hr/zvecevo-grupa/povijest/


Obavijest o izložbi:

https://www.mdc.hr/

https://www.gmp.hr/item/426-ususret-izlozbi-slatki-zivot-100-godina-tvornice-zvecevo


Odgovori