800 godina dominikanaca na hrvatskim prostorima

Otvorenjem novouređene središnje dominikanske provincijske knjižnice ‘Hijacint Bošković’ na blagdan sv. Tome Akvinskoga u četvrtak, 28. siječnja, započelo je obilježavanje 800 godina dominikanskog reda na hrvatskim prostorima.

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek je kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovala na svečanosti otvorenja novouređene knjižnice.

Uz čestitke u povodu otvorenja knjižnice te 800. obljetnice djelovanja dominikanaca u Hrvatskoj, ministrica je istaknula kako se radi o instituciji koja je ostavila duboke tragove u hrvatskoj kulturi, duhovnosti i društvu.

Istaknuvši kako su dominikanske zajednice osim duhovne obnašale i važnu pedagošku i kulturnu ulogu te da su njihovi samostani bili rasadište znanja i filozofske misli, ministrica je izrazila zadovoljstvo što red njeguje posebnu ljubav prema knjizi i kulturi čitanja.

„Znakovito je da 800. obljetnica djelovanja reda pada u godinu koju je Vlada proglasila Godinom čitanja“, rekla je ministrica te izrazila uvjerenje da će se unatoč teškim okolnostima borbe s koronavirusom i posljedicama razornih potresa ostvariti planirana crkvena, kulturna i znanstvena događanja u obljetničkoj godini.

Hrvatska dominikanska provincija Blažene Djevice Marije cjelogodišnjim će kulturno-umjetničkim i znanstvenim događanjima obilježiti tu visoku obljetnicu djelovanja dominikanskog reda u Hrvatskoj.

Dominikanska baština važan je dio današnjeg hrvatskog znanstvenog, obrazovnog i kulturno-umjetničkog identiteta. Dominikanski red utemeljitelj je Generalnog studija u Zadru – najstarijeg hrvatskog sveučilišta, a samo jedan dio bogate dominikanske baštine u Hrvatskoj su i brojne dominikanske knjižnice koje obiluju dragocjenim rukopisima, rijetkim knjigama i prvotiscima.


Izvor:

https://min-kulture.gov.hr/vijesti-8/800-godina-dominikanaca-na-hrvatskih-prostorima/20513


Hrvatski dominikanci započinju proslavu 800 godina djelovanja na hrvatskim prostorima

Dva velika dominikanska jubileja bila su tema emisije “Aktualno” HKR-a u kojoj je 28. siječnja gostovao provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković.

Dominikanska obitelj obilježit će 2021. godine dva važna jubileja – 800. obljetnicu rođenja za nebo svoga utemeljitelja sv. Dominika i 800 godina od dolaska dominikanaca na hrvatske prostore. Jubilarnu godinu hrvatska dominikanska obitelj započinje na blagdan sv. Tome Akvinskog, 28. siječnja, misom koju u 19 sati u crkvi Kraljice sv. Krunice u Zagrebu predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, u zajedništvu s braćom dominikancima.

Na pitanje o razlozima zašto Jubilarnu godinu započinju upravo na blagdan sv. Tome, fr. Slišković je rekao da je taj svetac najpoznatiji uzor dominikancima, koji je u sebi spojio ideal dominikanskoga života molitve i navještaja. U emisiji je istaknuto da su prvi hrvatski dominikanski koraci učinjeni u Dalmaciji, ali su se vrlo brzo raširili cijelim prostorom Hrvatske. Prvi samostan, a koji neprekidno od 1225. djeluje i danas, je onaj u Dubrovniku, a najmlađi je samostan u Zagrebu, koji djeluje od 2001. Od najava događaja u Jubilarnoj godini, izdvajamo vizualno predstavljanje jednoga samostana svaki mjesec te 12 tematskih razgovora s braćom i sestrama dominikanske obitelji, a najavljen je i znanstveni simpozij u rujnu o manje spominjanim temama iz dominikanske povijesti.

Sadašnje stanje Provincije

Provincijal Slišković je napomenuo da je geslo dominikanskoga reda “Veritas” – “Istina”. “Naime, Dominik je djelovao u 13. stoljeću, obilježenom vjerskim neznanjem, praznovjerjem ili krivovjerjem. Dominik je studirao teologiju i pokazao nam smisao našega studija. Zato studij u Redu nije cilj samome sebi, nego da naučeno posluži u navještaju Evanđelja”, podsjetio je fr. Slišković.

Ističući kako Provincija ima 12 kuća i samostana, od čega deset u Hrvatskoj, jednu u Sloveniji i jednu u Bosni i Hercegovini te da nakon svih ovih godina imaju na čemu zahvaljivati, provincijal je naglasio:

Dali smo prve hrvatske blaženike, bl. Augustina Kažotića i bl. Ozanu Kotorsku i prvi tekst pisan latinicom na hrvatskom. Prvo hrvatsko sveučilište utemeljili su dominikanci, a tu je i neprestana molitva, duhovni rad, promicanje pobožnosti krunice te trajna briga za spasenje duša!

Otvaranje Središnje provincijske knjižniceHijacint Bošković” sa Spomenzbirkom Franje Šanjeka

Nakon misnoga slavlja predviđeno je otvorenje novouređene Središnje provincijske knjižnice “Fr. Hijacint Bošković”, sa spomen-zbirkom Franje Šanjeka. Provincijal Slišković podsjeća da se radi o knjižnici koja će čuvati više od 45 tisuća naslova, od čega gotovo tisuću iz 16. ili 17. stoljeća, vrlo vrijednog sadržaja. A Spomen-zbirka čuvat će ostavštinu dominikanca, akademika Franje Šanjeka, ponajboljeg poznavatelja hrvatskoga srednjevjekovlja i jedinoga svećenika koji je nakon Drugoga svjetskog rata izabran za redovitoga člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Podsjetimo još jednom da proslava dominikanskih jubileja započinje večeras u zagrebačkoj crkvi Kraljice sv. Krunice misom koju će od 19 sati predvoditi apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua. Večerašnje slavlje bit će prenošeno na društvenim mrežama i internetskoj stranici dominikanci.hr., a misu se može pratiti i u prijenosu na Hrvatskome katoličkom radiju i Laudato televiziji.


Izvor: https://ika.hkm.hr/novosti/hrvatski-dominikanci-zapocinju-proslavu-800-godina-djelovanja-na-hrvatskim-prostorima/


Odgovori