Dani Marije Jurić Zagorke 2020.

U petak i subotu, 20. i 21.11. održat će se znanstveno-književni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu „Rizici i resursi: rod i politika raspodjele“ koji sadrži i niz izlaganja povijesne tematike.

Centar za ženske studije poziva vas na 14. Dane Marije Jurić Zagorke!

U četvrtak, 19. studenog 2020. u 10 sati bit će položen vijenac na grobu Marije Jurić Zagorke na Mirogoju, a od 11 do 16 sati Memorijalni će stan Marije Jurić Zagorke biti otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke. Memorijalni će stan biti otvoren za javnost i u nedjelju, 22.11. od 14 do 19 sati. Maske su obavezne, a dezinfekcijska će sredstva biti dostupna na ulazu.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak i subotu, 20. i 21.11. održat će se znanstveno književni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu „Rizici i resursi: rod i politika raspodjele“. Godišnje teme znanstvenih skupova u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke ustrajno, borbeno i angažirano artikuliramo prateći aktualna društvena zbivanja u želji da ih kritički razmotrimo. Mjesta na kojima stojimo, s kojih progovaramo i djelujemo markirana su društvenim razlikama i nejednakostima koje se proteklih desetljeća kontinuirano produbljuju. Ta su mjesta ujedno i mjesta rizika koja stvaraju džepove otpora. Pandemija nas je podsjetila da smo bez iznimke svi izloženi čitavom nizu rizika, ali i da posljedice društvenih neuralgija, klimatskih i ekoloških nepogoda ipak ne trpimo svi na jednak način i u jednakoj mjeri. Posljednjih desetljeća svjedočimo da kapitalistička društva nemaju adekvatan odgovor ne samo na ekonomsku, već i na zdravstvenu, ekološku i socijalnu krizu. Kao odgovor bremenitom historijskom vremenu ove smo godine skup posvetile analizi tema rizika, resursa, dobara, politikama pravedne raspodjele, zahtjevima za podruštvljenjem socijalne reprodukcije, kritici kapitalističkih rodnih režima te feminističkim aspektima i čitanjima ovih tema i njihovih mnogostrukih intersekcija i reprezentacija u, medijima, teoriji i praksi. Zbog epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo, ovogodišnji će se skup održati putem Zoom platforme. Svi zainteresirani za slušanje izlaganja mogu se prijaviti na mail zagorka@zenstud.hr ili SMS na broj telefona 098 433 121. Kontakt osoba je Ana Zbiljski

U petak, 20.11. u 19 h moći posjetiti edukativno kostimiranu šetnju „Iz Zagorkinog pera“. Svoj dolazak možete najaviti na mail martinafindrik@yahoo.com ili SMS na broj telefona 091 606 7770. Tada ćete saznati mjesto sastanka te druge potrebne informacije. Broj mjesta je ograničen. Kontakt osoba je Martina Findrik.

Dobrodošli/e!

Program se održava uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.

Programska knjižica 2020

Program Dana MJZ 2020

Izvor:


Odgovori