POVIJEST, TEKST, KONTEKST. Zbornik radova posvećen Krešimiru Nemecu (urednice: Maša Kolanović/Lana Molvarec)


U zborniku Povijest, tekst i kontekst autori promišljaju o radu profesora i akademika Krešimira Nemeca čiji je rad i intelektualno naslijeđe, doprinos i poticaj za buduća istraživanja o suvremenoj znanosti u književnosti. Nakon Ive Frangeša, Miroslava Šicela, Stanka Lasića i dr., nedvojbeno zaslužnih za formiranje temelja za proučavanje moderne povijesti hrvatske književnosti, radovi Krešimira Nemeca generacijski pripadaju naraštaju koji je intelektualno naslijeđe svojih prethodnika teorijski i konceptualno proširio novim pristupima i fokusiranim problemskim očištima.

Potkrijepljena suvremenom teorijskom aparaturom Nemecova čitanja hrvatske književnosti 19, 20. i 21. st. nezaobilazna su referenca u bilo kakvom govoru o suvremenoj povijesti hrvatske književnosti.


Zbornik je podijeljen u dva dijela: na Znanstveni tragovi Krešimira Nemeca i Znanstvenim tragovima Krešimira Nemeca. Prvi dio Zbornika svjedoči o njegovom doprinosu hrvatskoj humanistici, drugi pak je dokaz koliko su njegove ideje poticajne ne samo za autorice i autore za razne generacije unutar njegove matične kulture, već i izvan Hrvatske.


Ovaj zbornik posvetom i sadržajem, kakvoćom radova i osobnosti koja ih povezuje, predstavlja najvažniji događaj za hrvatsku znanost o književnosti u tekućoj godini. U zborniku se obrađuju relevantne teme hrvatske povijesti književnosti i komparativne povijesti hrvatske književnosti, s naglaskom na naslijeđe i intelektualni poticaj akademika Krešimira Nemeca u suvremenoj znanosti o književnosti.


Zbornik je vrlo značajan doprinos hrvatskoj humanistici, pogotovo književnoj povijesti. Profesor Krešimir Nemec jedan je od središnjih znanstvenika u domaćoj kroatistici i jedan od najutjecajnijih autora hrvatske znanosti o književnosti.


Izvori i dodatne informacije:

https://www.hsn.hr/product/463/povijest-tekst-kontekst-zbornik-radova-posvecen-kresimiru-nemecu

https://www.tportal.hr/kultura/clanak/objavljen-zbornik-radova-o-akademiku-k-nemecu-povijest-tekst-kontekst-20200605


Odgovori