Zbornik radova „Poplava, zemljotres, smog: Prilozi ekohistoriji Bosne i Hercegovine u 20. stoljeću“ (drugo, dopunjeno i izmijenjeno izdanje)

Udruženje za modernu historiju iz Sarajeva objavilo je drugo, dopunjeno i izmijenjeno izdanje zbornika radova pod naslovom „Poplava, zemljotres, smog: Prilozi ekohistoriji Bosne i Hercegovine u 20. stoljeću“. Urednik zbornika je Amir Duranović, koji u predgovoru ukazuje na interes i pozitivne reakcije naučne, ali i šire javnosti, na prvo izdanje, što se pokazalo na brojnim promocijama održanim kako u Bosni i Hercegovini tako i izvan Bosne i Hercegovine. Duranović skreće pažnju i na činjenicu da se ovo izdanje objavljuje u novom formatu, kao dio projekta pod naslovom „Historiografija i nacionalizam“ koji se realizira u okviru Udruženja za modernu historiju uz podršku Fondacije Heinrich Bӧll. Izražava i uvjerenje da će zbornik, kao i čitav projekt, „biti prepoznat kao nastojanje da se prošire vidici bosanskohercegovačke historiografije i da se mlađim generacijama historičara ostavi u nasljeđe još jedan horizont, po mogućnosti drugačiji od dominantnih historiografskih tema i narativa“.

U ovom zborniku svoje radove objavljuju Amir Duranović, Enes S. Omerović, Vera Katz, Aida Ličina Ramić i Dino Dupanović.

Predgovor i Sadržaj mogu se vidjeti Ovdje.

Izvor: https://www.historiografija.ba/article.php?id=178

Odgovori