Predstavljanje knjige Vladimira Huzjana “Varaždin u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.)”

U srijedu, 1. srpnja 2020., u dvorištu Palače Sermage Gradskoga muzeja Varaždin, Trg Miljenka Stančića 3, u 19 sati održat će se predstavljanje monografije dr. sc.  Vladimira Huzjana “Varaždin u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.)”.

Knjigu će predstaviti recenzenti akademik Dragutin Feletar, dr. sc. Ivan Obadić i Spomenka Težak, prof., te sam autor.

Grad Varaždin je u vrijeme Drugoga svjetskog rata bio sjedište Velike župe Zagorje i u njemu je vlast Nezavisne Države Hrvatske nesmetano provodila svoje zakone do 8. svibnja 1945. godine. Unatoč tomu, povjesničarima nije bio zanimljiv te je do danas za to razdoblje ostao historiografski gotovo neistražen. Izdvaja se tek nekoliko radova o povijesti i tragičnom stradanju židovske zajednice. No, stradali su i građani hrvatske, srpske i romske nacionalnosti, kao i više desetaka osoba u avionskim bombardiranjima krajem rata. Drugi svjetski rat prouzročio je mnoge događaje u Varaždinu koji nisu bili istraženi, a razlog je mogla biti opterećenost historiografije ideologijom do sloma komunizma, koja je naglasak stavljala na politički prihvatljive teme. Zbog toga je varaždinska povijest 20. stoljeća ostala neujednačeno istražena. Ova knjiga prikazuje temeljne činjenice iz primarnih povijesnih izvora pohranjenih u arhivima i muzejima, što je preduvjet za daljnje historiografsko istraživanje Varaždina tijekom Drugoga svjetskog rata. 

Izvori i dodatne informacije:

http://info.hazu.hr/

http://www.gmv.hr/hr/dogadjanja/varazdin-u-vrijeme-nezavisne-drzave-hrvatske-(1941—1945),20185.html?t=o

https://www.varazdinske-vijesti.hr/kultura-i-scena/vladimir-huzjan-o-detaljima-iz-nove-knjige-o-varazdinu-u-vrijeme-ndh-varazdinska-povijest-xx-stoljeca-neujednaceno-je-istrazena-39834/

Odgovori