Tribina: Dan žena – O Deklaraciji o pravima žene i građanke, o „celibatu“ učiteljica 19. st.

Tijekom Francuske revolucije donesena je uz Deklaraciju o pravima čovjeka i građanina i Deklaracija o pravima žene i građanke, koja je uloga Napoleonova zakonika na položaj žena tijekom 19. stoljeća, a koja je uloga razdoblja Prvog svjetskog rata na položaj žena neke su od tema koje donosimo u prvom dijelu tribine pod nazivom Dan žena – od istaknutih žena do kulture odnosa.

 

U prvom su dijelu govorili Dinko Župan i Mihael Sučić.

 

Tribina Dan žena – od istaknutih žena do kulture odnosa održana je 6. ožujka 2020. godine u organizaciji Muzeja „Belišće“ i Ogranka Matice hrvatske u Belišću. Sudjelovali su Zdenka Frajtag, Silvija Kifer, Sandra Glasovac, Dinko Župan, Tin Mijatov, Zdenko Glasovac i Mihael Sučić.

 

https://youtu.be/tqAsT3T_56k

 

https://www.valpovstina.info/index.php/kultura/9972-tribina-dan-zena-o-deklaraciji-o-pravima-zene-i-gradanke-o-celibatu-uciteljica-19-st

 

https://www.muzejbelisce.hr/tribina-dan-zena-o-deklaraciji-o-pravima-zene-i-gradanke-o-celibatu-uciteljica-19-st/

 

 

Tribina – Zdenka Frajtag: Sjećanja na Belišće i kolone radnika i radnica

 

Donosimo drugi dio tribine pod nazivom Dan žena: Od istaknutih žena do kulture odnosa. Tijekom razgovora s dugogodišnjom voditeljicom i kustosicom muzeja, urednicom Lista „Belišće“ Zdenkom Frajtag prisjetili smo se Belišća 1970-ih godina, Slavonsko podravske željeznice i Guce, razdoblja Domovinskog rata i kulturocida nad Upravnom zgradom i anegdota tijekom uređivanja Lista „Belišće“.

 

4:10 – 5:25 – Belišće 1970-ih: mnoštvo radnika i radnica
6:50 – 7:25 – Belišćanski korzo i nogomet
8:00 – 9:35 – Društvo prijatelja starina i muzej
10:55 – 12:00 – Slavonsko podravska željeznica i Guco
16:05 – 19:39 – Domovinski rat i Upravna zgrada
20:05 – 23:10 – List „Belišće“

 

Muzej „Belišće“ i Ogranak Matice hrvatske u Belišću organizirali su tribinu Dan žena – od istaknutih žena do kulture odnosa 6. ožujka 2020. godine u Zgradi gradske uprave grada Belišća.

Sudjelovali su Zdenka Frajtag (višegodišnja muzejska djelatnica), Silvija Kifer (višegodišnja kazališna djelatnica), Sandra Glasovac, dr. sc. Dinko Župan, Tin Mijatov, Zdenko Glasovac i Mihael Sučić.

 

Tribina – Zdenka Frajtag: Sjećanja na Belišće i kolone radnika i radnica

 

 

 

Odgovori