Vladimir Geiger – Uz izložbu “Ako tebe zaboravim… Holokaust u Hrvatskoj 1941.–1945. Zadnje odredište Auschwitz”

Uz izložbu Ako tebe zaboravimHolokaust u Hrvatskoj 1941.–1945. Zadnje odredište Auschwitz, Francuski paviljon u Zagrebu, 5. veljače 2020. – 21. travnja 2020.

 

Autorica idejne koncepcije izložbe: Nataša Mataušić (Hrvatski povijesni muzej, Zagreb)

Autorice izložbe i tekstova: Nataša Mataušić (Hrvatski povijesni muzej, Zagreb) i Rajka Bućin (Hrvatski državni arhiv, Zagreb)

Konzultanti izložbe: Naida Mihal Brandl i Ivo Goldstein (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

 

Nakon otvaranja izložbe Ako tebe zaboravimHolokaust u Hrvatskoj 1941.–1945. Zadnje odredište Auschwitz uslijedili su, kako je to kod nas red i običaj, medijski hvalospjevi. Uostalom izložba je pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, pa su se na svečanom otvaranju okupili svi koji nešto znače ili misle da znače u Lijepoj Našoj.

 

Trebaju li nam izložbe o holokaustu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj? Trebaju, i tu nema dvojbe. Takve bi izložbe trebale biti stručno muzeološki osmišljene i historiografski utemeljene ponajprije na dokumentima i drugim pouzdanim izvorima, i trebale bi – svi će se nepodijeljeno složiti – biti opomena da se zlo, veliko zlo, i zločini ne bi ponovili. Izmišljanja ne bi smjelo biti.

 

Što smo ovom izložbom dobili? Nakon niza pohvala izrečenih prigodničarski i napamet od raznih odličnika na samom otvorenju izložbe, i kasnije u našim uglednim medijima, uslijedile su i prve ozbiljne primjedbe na nejasnoće, nedorečenosti, pa i grube netočnosti predstavljene na ovoj izložbi.

 

Nedostatno znanje, nestručnost i šlamperaj hrvatskih povjesničara ponekad poprima i karikirani oblik. Ogledni primjer (ne)znanja i (ne)sposobnosti autora – priređivača i konzultanata izložbe Ako tebe zaboravimHolokaust u Hrvatskoj 1941.–1945. Zadnje odredište Auschwitz, od kojih je očekivana profesionalnost i neupitno historiografsko znanje onoga čime se niz godina bave, prikaz je Sabirnog logora Đakovo 1941.–1942. godine.

 

Cijeli tekst osvrta:

Uz_izlozbu_Ako_tebe_zaboravim_Holokaust_u_Hrvatskoj_1941_1945

 

 


 

Uredništvo portala Historiografija.hr ne odgovara za tvrdnje izrečene u raspravama, polemikama i drugim tekstovima. Reagiranja i polemičke priloge možete slati na e-mail adrese bjankovi@ffzg.hr ili dagicic@ffzg.hr