Predavanje Davida Fleminga “Memorijalizacija ili propaganda?”

Memorijalizacija ili propaganda? (Memorialisation or propaganda?) tema je predavanja koje će dr. sc. David Fleming, predavač na Sveučilištu Hope u Liverpoolu te dugogodišnji ravnatelj Nacionalnih muzeja Liverpool i britanskog udruženja Museums Association, održati u prostoru Muzejskoga dokumentacijskog centra u Zagrebu u utorak, 21. siječnja 2019. u 11 sati.

Diljem svijeta nailazimo na mjesta sjećanja, projekte koji su nerijetko kontroverzni, smišljeni da komemoriraju događaje i ljude, koje današnja publika doživljava sasvim različito, pa čak i kao golu propagandu. Ovim predavanjem, na brojnim međunarodnim primjerima od Eve Peron do Čang Kaj Šeka, od Argentine do Kine, dr. sc. Fleming predstavit će tanku crtu koja razdvaja memorijalizaciju od propagande, poruke koje nam takva mjesta šalju, utjecaje i okružje u kojima nastaju te u konačnici kako na sve nas utječu.

Dr. sc. Fleming poznat je ne samo kao iznimno uspješan ravnatelj muzeja i britanskog udruženja Museums Association već i kao muzealac i povjesničar koji se hrabro zalaže za veću društvenu odgovornost muzeja, za „demokratski muzej“ koji predstavlja cijelo društvo, stavlja naglasak na ljude i njihov identitet, društveno je odgovoran, inkluzivan, nema strah od kontroverznih tema i ulaženja u rasprave. Tijekom svoje dvjestogodišnje povijesti muzeji su se, kako napominje Fleming, „dosljedno neuspješno odnosili prema velikim povijesnim epizodama“. Njegovo je mišljenje da, ako muzeji žele ostati relevantni u današnjem društvu, moraju se početi nositi i s teškim temama koje su uporno izbjegavali u prošlosti jer je jedini način da se povežu s ljudima taj da postanu otvoreniji, da počnu govoriti istinu.

Omiljeni primjer, na koji se često u svojim izlaganjima poziva, jest primjer britanskog odnosa prema svojoj kolonijalnoj povijesti i ropstvu, u čijem ignoriranju je, smatra Fleming, „Britanija bila svjetski prvak“. Ta je tema sustavno bila stavljana pod tepih, a o njoj se nije učilo u školama jer je današnjem društvu neugodna i neprihvatljiva. „Od povijesti treba učiti, a ne ignorirati je“, jedna je od temeljnih postavki kojima se u svojem radu vodi profesor Fleming premda je svjestan da to nije svugdje u svijetu lako ostvarivo jer se od straha od politike povijest nerijetko mijenja, neugodne epizode ignoriraju, a onda se od memorijalizacije lako prokliže u propagandu.

O predavaču:

Dr. sc. David Fleming bio je na čelu Nacionalnih muzeja Liverpool od 2001. do 2018. godine, kojima je, zahvaljujući promjenama koje je uveo, učetverostručio broj posjetitelja sa 700 tisuća na više od 3,2 milijuna. Zaslužan je i za otvaranje dvaju novih muzeja u Liverpoolu, Muzeja Liverpoola i Međunarodnog muzeja ropstva, kao i Međunarodnog muzeja demokracije u Rosariju u Argentini.

U dva mandata bio je predsjednik Museums Associationa, najveće britanske udruge muzeja. Član je ICOM-ova Etičkog odbora, kao i onoga koji radi na novoj definiciji muzeja, a godinama je predsjedao ICOM-ovim Međunarodnim odborom za upravljanje muzejima (INTERCOM-om) te Odborom za financije i sredstva (FIREC-om). Predsjednik je Međunarodne federacije muzeja ljudskih prava (Federation of International Human Rights Museums, FIHRM). Danas je predavač na Sveučilištu Hope u Liverpoolu.

Autor je brojnih publikacija iz područja muzejskog upravljanja i javnog sjećanja, s temama povezanim s muzejskom teorijom i praksom, etikom, ljudskim pravima i svime onim što sâm naziva „praktičnim vrijednostima muzeja u društvu“. Među njegovim najnovijim objavljenim naslovima su knjige Is the Writing on the Wall for Private Museum Funding? i Missions and the 21st century Museum, a ove godine iz tiska će izići i knjiga Leading the 21st Century Museum. (Maja Kocijan)

 

Izvor: http://mdc.hr/hr/mdc/publikacije/newsletter/newsletter-14-1-2020/#fleming

 

 

Odgovori