Danijela Lugarić Vukas (ur.), “Kulturna povijest Oktobarske revolucije – sto godina kasnije”

Nakon izdanja u formi e-knjige, zbornik “Kulturna povijest Oktobarske revolucije – sto godina kasnije” objavljen je 2019. godine i u tiskanom izdanju. Izdavači su Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska sveučilišna naklada.

 

Tijekom 2017. godine brojne su društvene i znanstvene zajednice obilježavale stotu godišnjicu od velike ruske revolucije. Zbornik radova Kulturna povijest Oktobarske revolucije – sto godina kasnije (opseg 300 str, 14 radova) prva je i zasad jedina integralna publikacija koja se bavi odjecima Revolucije u različitim sferama – književnosti, umjetnosti, znanosti o književnosti itd. Stoga je društvena i kulturološka relevantnost teme djela velika i u okvirima domicilne kulture, ali i u širem kontekstu. Zbornik Kulturna povijest Oktobarske revolucije – sto godina kasnije promatra Oktobarsku revoluciju kao događaj čija je priroda dvojaka: on je istodobno događaj u povijesti, ali i događaj u pamćenju. Ta je logička i metodološka nit provodna tijekom cijelog zbornika te je u takvom shvaćanju i znanstvena novina zbornika. Oktobarska se revolucija promatra istodobno kao događaj u prošlosti, ali takve prošlosti koja nije završila samim fizičkim (povijesnim) krajem samog povijesnog događaja, nego se promatra kao događaj koji u određenoj mjeri još uvijek i danas traje. Kao što se navodi u uredničkom Uvodu Danijele Lugarić Vukas, Oktobarska revolucija promatra se kao zbir povijesnih činjenica koje su zabilježene u povijesnim dokumentima i arhivima (“statično” znanje), ali i življeno iskustvo, odnosno aktivan proces obnavljanja predodžbi o prošlome u individualnoj i kolektivnoj svijesti. Tom, kulturnom poviješću, sadašnjošću, pa i budućnošću Oktobarske revolucije, bave se prilozi u zborniku. Budući da zbornik nudi uvid u pregršt načina na koje je (kojim estetskim i retoričkim sredstvima te umjetničkim postupcima) Oktobarska revolucija oblikovana u pamćenju, estetski i društveno posredovana, s takvim aksiološkim težištima u različitim nacionalnim i kulturnim sredinama te u različitim vremenskim razdobljima, znanstveni i kulturološki doprinos djela je velik. Premda Zbornik govori o Oktobarskoj revoluciji, takav pristup može vrijediti i za bilo koji drugi povijesni događaj, pa radovi istodobno govore baš o tom povijesnom događaju, ali i o dinamici odnosa između povijesti i pamćenja općenito.

 

Knjiga KULTURNA POVIJEST OKTOBARSKE REVOLUCIJE – sto godina kasnije namijenjena je istraživačima ruske i sovjetske kulture, posebice onima zainteresiranim za analize načina reprezentacije određenih povijesnih događaja u poredbenoj perspektivi. Osim u filologiji, zbornik je značajan doprinos u sljedećim disciplinama: povijest, antropologija, kulturalni studiji, politički studiji, rodni studiji, sociologija.

 

Izvor: https://www.hsn.hr/product/450/kulturna-povijest-oktobarske-revolucije-sto-godina-kasnije

 

 

Odgovori