DAB ’19. šetnja: Povijest vode u koprivničkim industrijama

Muzej grada Koprivnice organizira u srijedu, 4. 9. 2019., od 18 sati “DAB ’19. šetnju: Povijest vode u koprivničkim industrijama” u kojoj će, između ostalog, povjesničari Hrvoje Petrić i Nikola Cik iznijeti povijesne zanimljivosti o značenju vode u svakodnevnom životu grada Koprivnice kroz suodnos rijeke Drave i potoka Koprivnice.

 

 

Drava Art Biennale 2019. isprepliće i produbljuje dosadašnje (uvijek aktualne) teme vode kao osnovnog ljudskog prava i javnog dobra te vode u kontekstu javnog prostora grada istraživanjem dubljih slojeva i stavljanjem fokusa na odnos vode i razvoja industrije koja neupitno utječe na preobrazbu urbanističke slike gradova.

 

Kao uvod u centralni događaj ovogodišnjeg DAB-a – izložbu suvremene umjetnosti u Galeriji Koprivnica – i ove smo godine priredili događanja kojima odabranu temu nastojimo povezati s drugim (muzejskim) disciplinama i time je približiti što širem krugu posjetitelja.

 

Na druženju uz edukativnu šetnju centrom Koprivnice bit stručnjaci s različitih aspekata koji će predstaviti s različitih pozicija odnos vode i industrije. Šetnja u predviđenom trajanju od 60 minuta kreće u 18 sati ispred Muzeja grada Koprivnice (Trg dr. Leandera Brozovića 1), a završava u Svilarskoj ulici.

 

Povjesničari Hrvoje PETRIĆ i Nikola CIK ispričat će povijesne zanimljivosti o značenju vode u svakodnevnom životu grada Koprivnice kroz suodnos rijeke Drave i potoka Koprivnice. Pritom će se dotaknuti i važnosti raznih obrta (mlinarski, kožarski…) kao „ranih oblika industrije“ za čije je opstojanje voda neophodna. Neobične priče iz života obrtnika i građana predstavit će Vesna PERŠIĆ KOVAČ. U koprivničkim obrtima posebno mjesto pripada svilarstvu koje je u prošlosti bitno odredilo gospodarski, a time i svakodnevni život grada. Kako su navedena kretanja utjecala na urbanistički razvoj otkrit će nam Antonio GRGIĆ, dok će se Marijan ŠPOLJAR osvrnuti na rezultate preplitanja razvoja industrije u estetskom oblikovanju i umjetničkom razvoju Koprivnice nekad i danas. Stopama suvremenosti nastavit ćemo koračati sa Zdravkom PETRASOM koji će nam približiti aktualni sustav vodoopskrbe na području središta grada.

 

Izvor: https://www.muzej-koprivnica.hr/dab-19-setnja-povijest-vode-u-koprivnickim-industrijama/

 

 

Odgovori