10. godišnjica smrti Savke Dabčević-Kučar

Povodom desete godišnjice smrti političarke Savke Dabčević-Kučar (1923-2009), “jedne od ključnih figura hrvatskoga proljeća”, komentare o njezinom političkom djelovanju i odnosu prema njoj iznijeli su povjesničari Tvrtko Jakovina i Hrvoje Klasić.

 

 

Deseta je godišnjica smrti Savke Dabčević-Kučar, jedne od najcjenjenijih hrvatskih političarki, osnivačice i doživotne počasne predsjednice Hrvatske narodne stranke.

 

Rođena je na Korčuli 6. prosinca 1923. godine, a preminula je u Zagrebu 6. kolovoza 2009. godine. Bila je ekonomistica, profesorica i političarka. Jedna je od ključnih figura hrvatskoga proljeća, zagovornica promjena u gospodarskom sustavu na temelju slobodnijeg djelovanja tržišta, kao i reforme federacije u smjeru veće samostalnosti i ravnopravnosti republika. Stranku HNS osnovala je 1990. godine i bila je njezina prva predsjednica do 1994., kada ju je naslijedio Radimir Čačić.

 

Izvor: https://www.nacional.hr/deset-godina-od-smrti-savke-dabcevic-kucar-izaslanstvo-hns-a-polozilo-vijenac/

http://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=13632

 

Deset godina od smrti Savke Dabčević-Kučar

https://vijesti.hrt.hr/533297/deset-godina-od-smrti-savke-dabcevic-kucar

 

NEOPROSTIVA ŠUTNJA O KLJUČNOJ FIGURI HRVATSKE POLITIKE

Savka je prvi put bila zaboravljena nakon pada ‘71., a drugi put nakon smrti, evo i zašto

[s komentarima povjesničara Tvrtka Jakovine i Hrvoja Klasića]

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/neoprostiva-sutnja-o-kljucnoj-figuri-hrvatske-politike-savka-je-prvi-put-bila-zaboravljena-nakon-pada-71-a-drugi-put-nakon-smrti-evo-i-zasto/9197717/

 

 

https://www.vecernji.hr/vijesti/savka-dabcevic-kucar-vo-a-hrvatskog-proljeca-ali-90-ih-se-nije-snasla-1339207

 

 

 

Odgovori