Predavanja uz izložbu Aleksandar Rodčenko: Revolucija u fotografiji

Uz izložbu “Aleksandar Rodčenko: Revolucija u fotografiji” organiziran je ciklus tematskih predavanja uz izložbu jednog od najznačajnijih umjetnika ruske avangarde. Predavanja će se održati u srpnju i rujnu.

 

 

2. srpnja u 19 sati

dr. sc. Iva Prosoli: Odjeci Novog gledanja u hrvatskoj fotografiji i filmu

 

4. srpnja u 19 sati

dr. sc. Lovorka Magaš Bilandžić: Izložba Film und Foto na Zagrebačkom zboru 1930.

 

11. srpnja u 19 sati

Dunja Nekić: Uloga i pozicija umjetnica u konstruktivizmu

 

3. rujna u 19 sati

Koraljka Vlajo: Dizajniranje socijalističkog čovjeka

 

5. rujna u 19 sati

dr. sc. Krunoslav Lučić: Filmska teorija sovjetske montažne škole i konstruktivizam

 

Više o predavanjima u srpnju:

 

Odjeci Novog gledanja u hrvatskoj fotografiji i filmu

 

U trećem desetljeću 20. stoljeća nekolicina domaćih fotografa (Franjo Mosinger, Milan Pavić, Milan Fizi, Tošo Dabac, Đuro Janeković) prakticirala je eksperimente kao što su dvostruka ekspozicija, ekstremni donji i gornji rakurs, dijagonalna kompozicija ili krupni plan. Istovremeno javljaju se slične tendencije i u filmskoj fotografiji nekih kratkih filmova iz istog razdoblja (prvenstveno amaterskim filmovima Oktavijana Miletića). Predavanje se fokusira na utjecaje i ideje Novog gledanja na hrvatsku fotografiju i film te međusobne utjecaje dvaju medija.

 

Izložba Film und Foto na Zagrebačkom zboru 1930.

 

Glasovita međunarodna putujuća izložba Deutscher Werkbunda Film und Foto održana je u travnju 1930. u Zagrebu u sklopu gospodarske manifestacije Zagrebački zbor. Ta je slavna izložba nakon premijere u Stuttgartu (1929.) diljem Europe promovirala „modernu fotografiju“ i naznačila odmak od piktorijalizma prema novoj viziji i novoj objektivnosti te zagrebačkoj publici predstavila radove Aleksandra Rodčenka i brojnih istaknutih autora (El Lissitzkog, Alberta Renger-Patzscha, Edwarda Westona i dr.). U predavanju će biti riječi o izložbi, njezinoj organizaciji i značaju te utjecaju na hrvatsku i slovensku fotografiju 1930-ih.

 

Uloga i pozicija umjetnica u konstruktivizmu

 

Predavanje će predstaviti područja umjetničkog djelovanja i položaja umjetnica unutar pravaca ruske avangarde, posebice konstruktivizma (Ljubov Popova, Varvara Stepanova …) u kontekstu vremena.

 

Izvor:

 

https://www.muo.hr/blog/2019/06/25/predavanja-uz-izlozbu-aleksandar-rodcenko-revolucija-u-fotografiji/

 

 

Odgovori