Film ‘Bruški martirij’ u Državnom arhivu u Rijeci

Film ‘Bruški martirij’ bit će prikazan 10. svibnja, s početkom u 19 sati, u dvorani Državnog arhiva u Rijeci. Film je u produkciji Udruge FFVAL snimio redatelj Luka Klapan kojem je ovo inače treći film iz ciklusa filmova o Domovinskom ratu, nakon filmova ‘Pridraga: ratna sjećanja’ (2015.) i ‘Glas Medviđe’ (2017.).

 

Film govori o događaju iz vremena agresije na Hrvatsku kada su 21. prosinca 1991. u zaseoku Gornji Marinovići u selu Bruška nedaleko Benkovca u ratnom vihoru svirepo ubijeni tamošnji žitelji. Devet Marinovića i jednog Draču koji se s njima tada zatekao bez milosti su ubili pripadnici Martićeve milicije. Sudionici i svjedoci zločina kojeg ovaj film napose obrađuje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima.

 

Dokumentarni film ‘Bruški martirij’ svojim prikazivanjima prvenstveno ima za cilj da se ovaj zaboravljeni i potisnuti zločin otme zaboravu te da bude poznatiji hrvatskoj javnosti, ali i da mlađi naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zločini događali u Domovinskom ratu koji je okončan puno prije nego su se oni rodili u slobodnoj Hrvatskoj.

 

Izvor: https://www.culturenet.hr/

 

 

 

Odgovori