Zbornik radova „Dr. Franjo Tuđman – život i naslijeđe“

Uredili Domagoj Knežević i Ivan Hrstić


Povodom 100. obljetnice rođenja prvoga predsjednika samostalne Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, Hrvatski institut za povijest, Matica hrvatska, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata organizirali su znanstveni skup Dr. Franjo Tuđman – život i naslijeđe, koji je održan 5. i 6. svibnja 2022. u Zagrebu.

U razdoblju koje je uslijedilo nakon Tuđmanove smrti život i rad prvoga hrvatskog predsjednika bili su predmetom brojnih povijesnih istraživanja, koji su rezultirali nizom monografija i znanstvenih radova. To ne čudi s obzirom na to da je političko i životno naslijeđe Franje Tuđmana postalo referentna točka u pozicioniranju političkih i društvenih aktera na javnoj sceni. Ideja revizije Tuđmanove državničke doktrine posebno je bila naglašena tijekom prvoga desetljeća 2000-ih, a može se sumirati u pojmu „detuđmanizacija”, koja je za cilj imala degradaciju i relativizaciju različitih, a prije svega strateških aspekata njegove politike suverenosti Hrvatske. No, pogrešne premise dijela sudionika u tom procesu uspješno i argumentirano dekonstruiraju i znanstveni radovi koje donosi ovaj zbornik.

Sam naziv održanoga skupa, Dr. Franjo Tuđman – život i naslijeđe, jasno pokazuje tematsku širinu, čiji je rezultat ovaj zbornik u kojem se nalazi devet znanstvenih radova i četiri eseja. U njima su obrađene teme iz različitih razdoblja života Franje Tuđmana. Radovima je obuhvaćeno njegovo djelovanje u važnim nacionalnim institucijama kao što su Matica hrvatska, Matica iseljenika Hrvatske i Društvo književnika Hrvatske, zatim se propituje njegova uloga u Hrvatskom proljeću, kao i disidentsko djelovanje te suradnja s hrvatskim iseljeništvom, a na kraju i njegova državnička aktivnost u brojnim važnim političkim pitanjima kao što su odnos prema Bosni i Hercegovini, međunarodna afirmacija Republike Hrvatske te mirna reintegracija carinskoga sustava u hrvatskom Podunavlju.

U zborniku su objavljeni radovi Zorislava Lukića, Josipa Mihaljevića, Ivana Tepeša, Domagoja Kneževića, Wollfya Krašića, Julije Barunčić Pletikosić i Ivana Radoša, Ante Nazora, Velimira Veselinovića, Nenada Grgurice, Božidara Petrača, Marina Sopte, Ivana Rogića i Krešimira Ćosića.

Nakladnik MATICA HRVATSKA, sunakladnici HRVATSKI INSTITUT ZA POVIJEST, HRVATSKI DRŽAVNI ARHIV, INSTITUT DRUŠTVENIH ZNANOSTI IVO PILAR, HRVATSKI MEMORIJALNO-DOKUMENTACIJSKI CENTAR DOMOVINSKOG RATA

Biblioteka Izdanja u suradnji, glavni urednik Luka Šeput, recenzenti Darjan Godić i Stipe Kljaić, lektura Gordana Malnar, korektura Ružica Vrbanić, izrada kazala Martina Štivojević, likovni urednik Željko Podoreški, grafički urednik Neven Osojnik, tisak Stega tisak d.o.o., Zagreb


Izvor i sadržaj:

https://www.matica.hr/knjige/dr-franjo-tuman-zivot-i-naslijee-1457/


Odgovori