Željko Karaula, “Židovi u Daruvaru – život i uništenje jedne zajednice”

U izdanju Židovske općine Daruvar i Družbe “Braća Hrvatskog Zmaja” (sunakladnici Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Ogranak MH Daruvar, Dutch Jewish Humanitarian Fund, NIOD – Institute for War, Holocaust and Genocide Studies) izašla je iz tiska prva znanstvena monografija o povijesti daruvarskih Židova “Židovi u Daruvaru – život i uništenje jedne zajednice” autora dr. sc. Željka Karaule, člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (Crna Gora), znanstvenog suradnika i stalnog suradnika Zavoda HAZU Bjelovar.


Izdvajamo iz recenzija: 

Radi se o skrupuloznom, objektivnom istraživanju u kojem je autor iskazao osobine iskusnog i vrsnog istraživača. Kombinirajuće metode arhivskog istraživanja i „oral history“, znanja iz opće i lokalne povijesti, Karaula je napisao izvrstan, često i potresan tekst, o relativno maloj, ali stoga ne manje značajnoj židovskoj zajednici, o kojoj su do danas bili poznati samo pojedini elementi.” (prof. dr. sc. Ivo Goldstein)

Ovo znanstveno djelo originalno je svjedočanstvo s udjelom posve novoistraženih i novootkrivenih sadržaja o Daruvarskim Židovima koji dosljedno nastavljaju Karaulin istraživački interes u toj domeni židovske povijesti te i u području istraživanja povijesti daruvarske sinagoge i općenito judaice u Hrvatskoj. Vrijednost monografije manifestira se u autoritetu tumačenja nedostatne i specifične građe kojoj autor pristupa s uzornim znanstvenim prosedeom donoseći mnoge nove podatke i valorizacijske postavke. Karaula je htio ukazati na golemi utjecaj Židova u jednoj povijesnoj epohi razvoja i napretka cjelokupne Požeške kotline i grada Daruvara, gdje su ostavili dubok i neizbrisiv pečat vidljiv i danas nakon više od 80 godina od njihovog tragičnog nestanka. (prof. dr. sc. Zlatko Karač)

Nakon knjige „Židovi u Bjelovaru od doseljenja do Holokausta” Karaula, temeljem sustavnih znanstvenih istraživanja, ograničenih nedostatkom primarnih izvora, progovara o sudbini Daruvarskih Židova. Prati ih od njihovog doseljenja u Daruvar sredinom 19. stoljeća, istražuje njihove napore, koji se odnose ne samo na razvitak židovske zajednice već i na ukupan gospodarski i kulturni razvoj ovog malog hrvatskog grada. Posebnu pozornost posvećuje aktivnosti i djelovanju židovskih društava, izgradnji sinagoge, povijesti značajnih židovskih obitelji i pojedinaca koji su svojim djelovanjem unutar Židovske bogoštovne općine obilježile i život grada. Knjiga kao što navodi njezin autor nije mogla dati odgovore na sva pitanja koja se odnose na život židovske zajednice u Daruvaru, ali je dala mnoge odgovore na pitanja o kojima smo do sada znali malo ili gotovo ništa. (dr. sc. Nataša Mataušić)



Odgovori