Darko Suvin, „Samo jednom se ljubi: Radiografija SFR Jugoslavije“

Samo jednom se ljubi: Radiografija SFR Jugoslavije 1945.-72., uz hipoteze o početku, kraju i suštini

Dopunjeno četvrto izdanje

Izdavač: Rosa Luxemburg Stiftung, Regionalna kancelarija za jugoistočnu Evropu, Beograd 2022.


  • Iz predgovora Fredrica Jamesona četvrtom izdanju

izgradnja socijalizma.
Upravo je to fundamentalni subjekt ove Suvinove studije. O tom se pitanju raspravlja natenane, s obiljem i podataka i kritičkih komentara, kao strateški povezanom s „plebejskim“ prolomom nižih klasa što je urodilo državnom vlašću i aparatom koji su istovremeno i oslobodilački i diktatorski, a među kojima su odnosi prevagnuli u korist diktatorskoga nakon 1960-ih. U Suvinovom prikazu, najindikativniji događaj za taj pomak se dogodio kada je borba unutar Partije (Saveza komunista Jugoslavije) za posljedicu imala svraćanje težnji za punom plebejskom ili radničkom demokracijom na sudbonosni put „decentralizacije“. No knjiga se prema tim razvojima ne odnosi kao prema naprosto unutarpartijskim poslovima. Ona predstavlja višestran prikaz jugoslavenskog socijalizma kao žive mada kompromitirane mogućnosti; a to bi bila tema bez značaja za bilo kojeg buržoaskog učenjaka koji nije predan socijalizmu niti bilo kojem drugom vjerovanju u mogućnost tako radikalno novoga društvenog poretka.

  • Boris Buden

Ovom knjigom dobra stara modernistička krtica još jednom se probila – kroz guste naslage termidorskih falsifikacija i nostalgičarskog kiča u mrak jugoslavenske prošlosti. Ne zato da osvijetli istinu onoga što je bilo, nego da oživi ono što je moglo biti i što treba da bude. Sjećanje je iskorak u budućnost, prospektivni čin. Gesta vjernog brehtijanca: Naprijed, sjećajući se!

  • Fredric Jameson

Jugoslavija ostaje dragocjeno iskustvo Ljevice, i ne samo zbog svog dobro poznatog eksperimenta sa samoupravljanjem. Suvinove meditacije njenih uspjeha i dilema bit će dragocjena resursa u ponovnom promišljanju ovog jedinstvenog socijalizma za budućnost.

  • Krunoslav Stojaković

Samoupravljanje – sve je ostalo varka.

  • Slobodan Šnajder

Ova izuzetna knjiga vidi osnovne uzroke rasapa naše bivše zajedničke domovine u otklonu od temeljnih ideja europske ljevice sa strane njene političke klase, u svrhu perpetuiranja svoje vlasti. Nakon les vingts glorieuses njene povijesti (1945-65), Partija se unaprijedila u oligarhiju i odrekla saveza s plebejskim klasama koji ju je doveo na vlast. Velika ideja samoupravljanja neutralizirana je. Izlazi da je to bila jedna pobjeda koja je pobijedila pobjednike. Nitko dosad nije to rekao tako jasno i tako britko kao upravo Darko Suvin, i upravo Radiografijom: pretragom vlastitih teorijskih i praktički življenih uspomena. Otud i tako gorko. Ali, ali… To što nečega nema nije nikakav argument protiv toga čega nema. Na mnogim stranicama Suvinove knjige još je sačuvana nada, Blochova konkretna utopija: “Samo zbog onih bez nade, nada nam je dana” (Benjamin).


Dopunjeno četvrto izdanje u čast 2. zasjedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, Jajce, 29. novembar 1943.


Darko Suvin

Profesor emeritus Univerziteta McGill (Kanada), rodjen u Zagrebu, studirao je u Zagrebu, Bristolu, na Sorbonnei i Yaleu, predavao je i na univerzitetima Zagreb i Massachusetts te gostovao na brojnim drugima po tri kontinenta. Bio je glavni urednik 2 naučna časopisa, objavio 21 knjigu, od kojih neke prevedene na 6 jezika, i oko 600 članaka o komparativnoj
književnosti i dramaturgiji, teoriji kulture, utopizmu i naučnoj fantastici, te o političkoj epistemologiji; kao i 3 knjige stihova. Član je Kanadske akademije nauka i umjetnosti (RSC). Posljednje objavljene knjige: Gdje smo? Kuda idemo? Zagreb 2006 (prošireno Ljubljana 2010); Naučna fantastika, spoznaja, sloboda, Beograd 2009; Defined by a Hollow, Oxford 2010; Darko Suvin: A Life in Letters, Vashon Island WA 2011; In Leviathan’s Belly, Baltimore 2012.


Izvor i pdf:


Odgovori