Novi muzejski prostor – Studio Galerije Antuna Augustinčića


Novi muzejski prostori – Studio Augustinčić i izazovi EU fondova


 


 


Novosagrađeni muzejski kompleks Studio Galerije Antuna Augustinčića koji će se otvoriti ovaj tjedan (29. rujna) u Klanjcu, prvi je veći muzejski projekt u Hrvatskoj financiran iz fondova EU, točnije, EU je sufinancirala 93,5 posto troška projekta ili 20 milijuna kuna.


 


 


 


“Prijava velikog infrastukturnog projekta na EU fondove zaista je izazov ne samo zbog velikog obima priprema kojega morate sami obaviti već i zbog širokog kruga suradnika bez čijeg sudjelovanja ne možete napraviti aplikaciju. Svi oni nisu nužno jednako motivirani za realizaciju projekta kao vi. Mislim da je to osnovni razlog zašto smo imali relativno malo muzejskih investicijskih projekata u razdoblju do 2013. prijavljenih na EU natječaje“, kaže nam Goranka Horjan koja je vodila prijavu Galerije Augustinčić na čelu tima u kojemu su bile kolege iz Galerije te više vanjskih suradnika. Druge razloge zašto nije bilo više takvih projekata kolegica Horjan vidi u modelima financiranja te činjenici se u muzejskom sektoru nije dovoljno ulagalo u edukaciju za rad u EU projektima, da se u sektoru smatra da to nije njihov posao ili pak ne želi povećavati obim posla. „Naime dinamika rada na većem EU projektu iznimno je zahtjevna, a rokovi strogo određeni.”


 


 


 


Zbog čvrstih rokova i klanječki je projekt morao biti u potpunosti završen u roku od dvije godine. Ugovor je potpisan 29. rujna 2014., a točno dvije godine kasnije 29.rujna 2016. objekt će biti otvoren. Cjelokupni fundus Galerije Antuna Augustinčića, koji je dosad bio nedostupan javnosti zbog neprikladnih uvjeta dotrajale zgrade, u sklopu projekta je restauriran i smješten u novoizgrađenu zgradu u Ulici Dr. Ivana Broza 2. Dio fundusa smješten je u zatvorenom dijelu čuvaonice, a segmenti velikog kiparskog opusa Antuna Augustinčića će biti predstavljani publici postupno i sustavno u njenom otvorenom dijelu.


 


 


 


Studio će raspolagati izložbenim prostorom, konferencijskom dvoranom, stolarskom i restauratorskom radionicom, foto studijem i knjižnicom. Posjetiteljima će biti na raspolaganju vrhunski dizajnirana multimedija: interaktivni kiosci prilagođeni različitim dobnim i obrazovnim skupinama te skupinama s posebnim potrebama, a oni koji žele proširiti svoje znanje o fundusu mogu tijekom šetnje kroz Studio koristiti mobilnu tablet aplikaciju i skenirati aplicirane QR kodove.


 


 


 


„Obzirom da se iz EU programa ne financira ništa što nema opravdani društveni učinak mjerljiv prema jasnim pokazateljima bilo je potrebno na taj način razraditi aktivnosti koje će se odvijati u novouređenim prostorima.“, kaže Goranka Horjan pojašnjavajući da je i to predstavljalo izazov za voditelja prijave jer „često kustosi ne uviđaju da svaki segment koji žele uključiti u projekt mora donijeti određene koristi za zajednicu i privući posjetitelje, a ne samo olakšati njihovu profesionalnu brigu o muzejskoj građi“.


 


 


 


Zato je danas u Klanjcu osobita pažnja je posvećena dijelu za najmlađe, s igrama, kvizovima i drugim zabavnim interaktivnim servisima (snimanje tematskih selfie fotografija, slanje virtualnih razglednica, slaganje puzzli…), a Studio Galerije Antuna Augustinčića bit će otvoren za predavanja, izložbe, filmske projekcije te radionice za djecu i odrasle, uključujući Školu u Studiju, parlaonice, taktilne radionice, radionice modeliranja i crtanja i slično.


 


 


 


Dobra vijest za hrvatsku muzejsku zajednicu je da je Poziv za ulaganja u baštinske projekte koji je otvoren ove godine u siječnju pokazao da sve više muzeja vidi svoju priliku za obnovu u korištenju EU fondova. Na žalost, kako primjećuje kolegica Horjan, uvjeti su se promijenili i u razdoblju 2014 – 2020. od strane Europske komisije ograničena su ulaganja po zaštićenom spomeniku kulture do 5 milijuna eura što je, kada govorimo o muzejima, mali iznos. Iz tog razloga, a i zahvaljujući iskustvu koje ima Horjan sugerira da muzej treba imati spreman projekt kako bi mogao aplicirati čim se ukaže prva prilika „jer ne znate hoće li slijedeći poziv imati nova ograničenja“, te stoga što svim teškoćama usprkos „nemjerljivo je zadovoljstvo kada dobijete sredstva za provedbu onoga što ste zamislili i što donosi ogromnu korist zajednici u kojoj djelujete“.


 


Izvor: http://www.mdc.hr/




Odgovori