Tizian Raspor – “Historians at Work”, ISHA Seminar, Berlin, 19-25. rujna 2016.


U Berlinu je od 19. do 25. rujna 2016. održan seminar ISHA-e (International Students of History Association) pod naslovom „Historians at Work“. Kao što sam naslov sugerira, cilj seminara bio je kroz angažman u radionicama i diskusijama pokušati dati odgovor na najčešće pitanje s kojim se susreće student povijesti, kako u trenucima vlastite samorefleksije, tako i prilikom interakcije s okolinom. Što raditi kao povjesničar? Što raditi s poviješću?


To je pitanje koje nije važno tek na razini životne perspektive pojedinog studenta nego zadire i u teorijske i društvene temelje povijesne profesije, odnosno pitanja uloge povjesničara u društvu. Scenografija za navedenu problematiku teško da je mogla biti bolja, s obzirom da je Berlin ne samo grad bogatog povijesnog iskustva već i grad koji od toga iskustva ne bježi. Tomu svjedoče brojne državne institucije, arhivi i muzeji koji su indikator kako povijesna znanost ima važnu društvenu ulogu za stanovnike Berlina. Suradnja s nekim od tih organizacija koje se u različitim oblicima bave poviješću bila je lajtmotiv čitavog seminara, budući da je svrha bila povezati profesionalce koji u njima djeluju sa studentima kako bi im mogli demonstrirati kako uistinu izgleda njihov rad. U tom smislu, studenti su mogli iz prve ruke otkriti što to znači baviti se povijesnom znanosti u raznom spektru zanimanja i kakve im se perspektive otvaraju po završetku studija.


Sam seminar bio je podijeljen na sedam radionica, a svaka od njih predstavljala je neku od mogućnosti izvan akademske zajednice za koju se budući povjesničar može opredijeliti. S tim u vezi, radionice su bile tematski koncipirane te podijeljene na problematiku muzeja, arhiva, urbane i memorijalne baštine, nevladinih organizacija, nastavničkog zanimanja, medija (novine, televizija, igrani i dokumentarni filmovi, stripovi…), a jedna od radionica bila je posvećena i teorijskom pristupu samoj povjesničarskoj profesiji. Kao zajednički nazivnik svim radionicama nametala se disciplina javne povijesti (Public History) koja se svojim obuhvatnim pristupom analitički bavi interakcijom između profesionalnih povjesničara i šire javnosti, pa je na taj način poslužila kao jedan od važnih alata na svim tematskim radionicama.


U konačnici, seminar je uputio studente povijesti na široku lepezu zanimanja koja mogu obavljati i izvan akademske zajednice kao profesionalni povjesničari. U Berlinu svakako postoji tržište za takve profesije, no pitanje je postoji li ono i u drugim europskim gradovima. Uostalom, jesu li im takve profesije uopće potrebne? To je međutim pitanje za neki idući seminar.


Tizian Raspor


  


Odgovori