Martina Bitunjac, „Lea Deutsch – Dijete glume, glazbe i plesa“

Uskoro izlazi iz tiska hrvatsko izdanje knjige “Lea Deutsch. Dijete glume, glazbe i plesa” autorice Martine Bitunjac.

Hrvatsko izdanje knjige “Lea Deutsch. Ein Kind des Schauspiels, der Musik und des Tanzes” objavljene u nakladničkom nizu Jüdische Miniaturen (Berlin: Centrum Judaicum i Leipzig: Hentrich & Hentrich Verlag, 2019) objavljuje se u prijevodu autorice Martine Bitunjac.

Riječ je o suvremenoj monografiji o istaknutoj kazališnoj karijeri i tragičnoj sudbini najpoznatije hrvatske žrtve holokausta Lee Deutsch (1927-1943), koja je namijenjena stručnoj i široj publici, a posebice mladima.

Lea Deutsch oduševljavala je publiku upečatljivim pjevanjem i plesom, a novinari su ju opsjedali. Mlada je glumica bila proglašena „čudom od djeteta“. Prvi je put na kazališne daske stala u dobi od samo pet godina, a na kulturnoj je sceni godinama pobuđivala iznimno veliku pozornost. Čak su i najstroži kritičari morali priznati da se pozornicom kretala na začuđujuće prirodan i samopouzdan način.

Sve se promijenilo u proljeće 1941. Unatoč beznadnoj situaciji, Lea i njezina obitelj vodili su neumornu bitku za preživljavanje, sve dok ona, njezina majka i njezin brat naposljetku nisu u svibnju 1943. uhićeni i deportirani u pravcu Auschwitza. Nekoć proslavljena glumica izgubila je život sa svega šesnaest godina.

Kratki život Lee Deutsch ne pripovijeda samo priču žrtve holokausta, već i priču iznimne glumice i njezina umjetničkog okruženja. To je priča o borbi za preživljavanje u neljudskim vremenima, o birokratima i zločincima odanima sustavu, ali i o ljudima koji su pokazali građansku hrabrost te se suprotstavili ustaškom režimu.

Na naslovnici je prikazana Lea Deutsch na kazališnoj sceni. Zahvaljujemo Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


Izvor i dodatne informacije:  

https://www.facebook.com/Srednja-Europa-108077195878764


Iz medija:

https://www.jutarnji.hr/kultura/knjizevnost/prica-o-lei-deutsch-u-normalnim-drzavama-knjiga-bi-bila-dio-kurikuluma-iz-nastave-povijesti-15056917

http://www.casopiskvaka.com.hr/2021/03/knjiga-o-lei-deutsch-martine-bitunjac.html

https://www.danas.rs/nedelja/simbol-stradanja-hrvatskih-zidova/


Prethodna obavijest na portalu Historiografija.hr:


Odgovori