Razgovor – “Makedonka”: glasilo AFŽ-a, povijesna iskustva i kulturno pamćenje

Subota, 20.05.2023. Šesnaestica (Ozaljska 16/II, Zagreb) 18:00

Makedonka: glasilo AFŽ-a, povijesna iskustva i kulturno pamćenje

Najnovija znanstvena istraživanja periodike u bivšoj Jugoslaviji, posebice onih koje su pokretale i uređivale žene u međuratnom razdoblju i nakon Drugog svjetskog rata, iznijela su na vidjelo pitanja o njihovom mjestu u politici sjećanja danas. Te su publikacije marginalizirane u historiografskom kanonu, a uvjeti njihova čuvanja i institucionalnog tretmana ostaju upitni. Ipak, one ostaju jedinstven povijesni izvor koji nudi uvid u reprezentaciju žena u narativima makedonske prošlosti, izvan stereotipne imagologije.

Između 2020. i 2022. Centar za istraživanje nacionalizma i kulture (CINIK-Skopje) pokrenuo je projekt pod nazivom “Nevidljivi arhivi”, čiji je cilj bio sustavno prikupljanje i analiza izvora povezanih s poviješću žena. Projekt su vodile povjesničarka Ivana Hadjievska i antropologinja Jana Kocevska, s timom međunarodnih istraživača. Projekt ne nudi samo akademsku perspektivu, već također potiče institucionalne i građanske intervencije. Te intervencije uključuju izradu priručnika s preporukama za poboljšanje stanja o ovim temama u obrazovnim i znanstvenim procesima, poticanje institucionalno-akademsko-aktivističke suradnje, te angažiranje na digitalizaciji izvora povezanih sa sudjelovanjem žena u povijesti.

Zbirka tekstova Nevidljivi arhivi: Makedonka – Glasilo AFŽ-a (1944.-1952.), povijesna iskustva i kulturno pamćenje nudi kritički i tematski pristup povijesti časopisa Makedonka. Peteročlani istraživački tim ispituje njegove političke (Ivana Hadjievska), društvene (Jana Kocevska), emancipacijske (Darko Leitner-Stojanov), književne (Manja Velickovska) i umjetničke aspekte (Hristina Ivanoska). Projekt ima za cilj rasvijetliti marginalizaciju Makedonke u historiografskom kanonu te uvjete njezina čuvanja i institucionalnog tretmana. Tim ističe važnost digitalizacije Makedonke kako bi bila dostupna izvan lokalnog makedonskog konteksta i obogatila jugoslavistiku i periodiku. Projekt “Nevidljivi arhivi” nadovezuje se na prošlogodišnji projekt koji se fokusirao na (ne)vidljivost žena u tisku tiskanom ili cirkuliranom na području Vardarske Makedonije između dva svjetska rata (1918-1941).

Napomena: razgovor će se održati na engleskom jeziku.

Ivana Hadzievska je povjesničarka i samostalna istraživačica. Magistrirala je iz područja ekonomske povijesti (“Ljudsko stanje industrijskih radnika u Vardarskoj Makedoniji 1918.-1941.”, 2021.). Njezin istraživački interes je područje filozofije povijesti i politike sjećanja. Trenutno radi kao istraživačica na akademskim i građanskim projektima koji se tiču ​​javne dostupnosti povijesnih izvora za povijest žena; i na razvoju epistemoloških potencijala domaćih arhivskih zbirki, kao mlađa suradnica u Državnom arhivu – odsjek u Bitoli.

Jana Kocevska strastvena je zagovornica ravnopravnosti spolova, kulturnih politika i ljudskih prava. Diplomirala je na Institutu za etnologiju i antropologiju u Skoplju i suosnovala nekoliko organizacija, uključujući feministički festival ‘Prvo, pa žensko’, Tiiiit! Inc. i CINIK – Centar za istraživanje nacionalizma i kulture. Jana je aktivna suradnica Skopje Pride Weekenda i CRIC festivala kritičke kulture u organizaciji Kontrapunkta. Također je članica upravnog odbora Jadra – Udruge nezavisne kulturne scene, te predsjednica upravnog odbora društveno-kulturnog prostora Centar-Jadro, prve hibridne javne ustanove u području kulture u Makedoniji. osnovane kao građansko-javno partnerstvo. Sa svojim iskustvom u aktivizmu i istraživanju, Jana je posvećena stvaranju pozitivnih promjena u svojoj zajednici kroz svoj rad s raznim kulturnim i organizacijama civilnog društva.


Izvor:

https://voxfeminae.net/festival/vff-2023/makedonka-glasilo-afz-a-povijesna-iskustva-i-kulturno-pamcenje/


Obavijest je prenesena i na portalu Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=1785


Odgovori