Deseti Festival povijesti Kliofest (16-19. svibnja 2023.)

Deset godina Kliofesta


Desetljeće – naš prvi jubilej! Prije punih deset godina zakoračili smo u svijet povijesti, zajedno s vama, brojnim sudionicima i svima koji pratite Festival povijesti Kliofest. Više je stotina povjesničara i drugih autora sudjelovalo na okruglim stolovima, tribinama,predstavljanjima knjiga, predavanjima, izložbama i kvizovima, ponekoj filmskoj projekciji i kazališnoj predstavi; više od sto studenata volontiralo je u ovih deset godina i nesebično su posvećivali svoje slobodno vrijeme da festival funkcionira praktički besprijekorno; tisuće i tisuće posjetitelja prošetalo je pored štandova nakladnika i došli su na neko od događanja Kliofesta; deseci nakladnika već deset godina sudjeluju na sajmu povijesne knjige. Svima – sudionicima, volonterima, posjetiteljima i nakladnicima, jedno veliko hvala i – bravo! Hvala i ministarstvima znanosti i obrazovanja te kulture i medija, Gradu Zagrebu te Udruzi za zaštitu prava nakladnika ZANA, koji već godinama financijski omogućuju ovu manifestaciju, kao i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Hrvatskom državnom arhivu te drugim institucijama u čijim je prostorima Kliofest dočekao svoj deseti „rođendan“. Hvala i svima onima koji već godinama, neki i od samoga početka, pomažu u organizaciji festivala, napose i kolegicama i kolegama izvan Zagreba koji su prihvatili ideju Kliofesta u svojim lokalnim sredinama te organiziraju Dan povijesti.

Preživjeli smo i dvije krizne pandemijske godine – 2020. sedmi je Kliofest bio održan u virtualnom obliku, a 2021. osmi u kombiniranom obliku, online i uživo, uz ograničen broj sudionika – čak i u velikom holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice nije smjelo biti više od 25 posjetitelja koji su morali nositi zaštitne maske. U to smo vrijeme naučili primjenjivati i nove tehnologije te počeli prenositi i snimati događanja na festivalu. Tako će i ove godine program djelomice biti prenošen preko Youtube kanala, zahvaljujući studentima i profesorima Sveučilišta VERN’. Na prodajnim štandovima knjiga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici mogu se nabaviti najnovija, ali i sva ostala povijesna izdanja hrvatskih i inozemnih nakladnika, i ovog puta uz odgovarajuće popuste. Središnji štand s knjigama nakladnika iz Hrvatske i inozemstva organizira Sveučilišna knjižara i antikvarijat Dominović.

Ove je godine čak 11 okruglih stolova – dva su posvećena kulturi sjećanja, na početku i kraju Kliofesta: prvi sjećanju na Seljačku bunu 1573, drugi kulturi sjećanja u jugoistočnoj Europi; dva se odnose na pitanja obrazovanja odnosno poučavanja povijesti, jedan primjeni digitalne humanistike u povijesnim istraživanjima, jedan uporabi fotografije u humanističkim znanostima; tu je i okrugli stol o časopisu povjesničara umjetnosti Peristil, a govorit će se i o problematici intelektualne povijesti žena ili pak o tom kako pisati povijest Jugoslavije, te napokon o novim pogledima na filozofa Martina Heideggera. Na nekoliko će se tribina predstaviti istraživačke skupine ili projekti, bit će predstavljeni i rezultati projekta o Prvome svjetskom ratu u kulturi sjećanja. Održat će se i jedan mali znanstveni kolokvij posvećen teoriji i povijesti liberalizma. Predstavit će se i neke institucije, primjerice Hrvatski državni arhiv te nekoliko regionalnih/gradskih arhiva, kao i Centar za javnu povijest ljubljanskoga Filozofskog fakulteta te izdanja knjiga tog fakulteta, kao i Udruženje za modernu historiju iz Sarajeva i History Fest te Biblioteka XX vek iz Beograda. Brojna su i predstavljanja knjiga, među njima i nedavno objavljene mađarske knjige o povijesti Hrvatskoga sabora. Razgovarat će se i o drugim zanimljivim temama, primjerice o nestalim državama (od Mletačke Republike do Habsburškog carstva) ili pak o partizanima i ključnoj godini NOP-a, 1943. Tu je naravno i nekoliko izložbi – u povodu pola stoljeća časopisa Latina et graeca, o etnologu Milovanu Gavazziju i njegovim fotografijama hrvatske svakodnevice polovicom prošloga stoljeća, o Gubecu kao razbojniku ili velikanu, o sto godina slavonskobrodskog industrijskoga giganta Đure Đakovića te o slavnoj zagrebačkoj mladoj glumici Lei Deutsch i njenoj tragičnoj sudbini – stradala je prije točno osamdeset godina u Holokaustu.

I na desetom će Kliofestu, kao i ranijih godina, sudjelovati niz inozemnih sudionika, među njima i mala grupa doktorskih studenata koji će sa svojim hrvatskim kolegama pohađati doktorsku radionicu. Obnavljamo i Dan povijesti, i dalje u manjem opsegu nego prije pandemije Covid-19. U petak, 19. svibnja, bit će uručene nagrade povjesničarima u nekoliko kategorija.

Glavni dio programa odvija se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu – i ovoga puta na dvije pozornice. Nekoliko promocija knjiga bit će u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, jedna u Knjižari Fraktura, a jedno predavanje, posvećeno poljsko-ukrajinskim odnosima u prošlosti i danas, u sjedištu Poljske kulturne udruge Mikolaj Kopernik.

https://www.kliofest.hr/

https://www.facebook.com/kliofest/


Odgovori