Predstavljen projekt „The Cartography of the Political Novel in Europe“

Međunarodni projekt „The Cartography of the Political Novel in Europe“ (HORIZON 2022, Research and Innovation Action) javno je predstavljen 17. veljače 2023. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je koordinator projekta. U njemu sudjeluju – zajedno sa širom mrežom međunarodnih partnera – istraživači s Odsjeka za kroatistiku, Odsjeka za komparativnu književnost, Odsjeka za romanistiku i Odsjeka za povijest. Tijekom ožujka nastavljena je priprema budućih projektnih aktivnosti koje uključuju konferencije i radionice o izazovima definiranja žanra političkog romana i vrednovanja njegovih širih učinaka, zatim o različitim poimanjima političkog i same Europe, kao i promišljanjima političkog romana iz historiografske, sociološke, feminističke i drugih perspektiva. O tim ćemo aktivnostima nastaviti obavještavati.


Projekt »The Cartography of the Political Novel in Europe«

Projekt The Cartography of the Political Novel in Europe (CAPONEU) financiran je u sklopu programa Europske komisije HORIZON EUROPE.Koordinator je projekta istraživački tim s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a ukupni je budžet projekta 3 milijuna eura, što je najveći iznos ikad dodijeljen projektu u hrvatskoj humanistici i prvi takav projekt u hrvatskoj znanosti o književnosti. Riječ je ujedno i o prvoj hrvatskoj koordinaciji HORIZON projekta u društvenim i humanističkim znanostima (i trećoj od početka sudjelovanja domaćih institucija u HORIZON programu).

Članovi istraživačkog tima Filozofskog fakulteta su: voditeljica projekta doc. dr. sc. Zrinka Božić, izv. prof. dr. sc. Marina Protrka Štimec, doc. dr. sc. Andrea Milanko i dr. sc. Zvonimir Glavaš s Odsjeka za kroatistiku, doc. dr. sc. Branimir Janković s Odsjeka za povijest, prof. dr. sc. Dean Duda i doc. dr. sc. Ana Tomljenović s Odsjeka za komparativnu književnost, prof. dr. sc.  Nenad Ivić s Odsjeka za romanistiku te administratorica Tatjana Tihomirović.

Uz zagrebačkog koordinatora u projektu sudjeluju istraživači sa sveučilišta u Cambridgeu, Brightonu, Poznanju, Nikoziji i Zadru, kolege iz istraživačkog centra Geisteswissenschafliche Zentren u Berlinu, think tanka Autonomy iz Londona, Instituta za političku ekologiju u Zagrebu i zadruge za digitalni kod i dizajn Slobodna domena Zagreb te Savjetodavni odbor sastavljen od kolega iz Južnoafričke Republike, Kenije, Kine, Indije, SAD-a, Brazila i Argentine. Na pojedinim aktivnostima projektu će se pridružiti i brojni dionici iz kulture, obrazovanja, politike i civilnog društva.

Cilj je projekta istražiti kako se politički roman, kao specifičan književni žanr, u različitim nacionalnim i kulturnim kontekstima nosi s političkim pitanjima te tako oblikuje percepciju lokalne i globalne politike. Na tragu povećanog interesa humanističke struke za političke učinke književnosti, politički će se roman motriti kao važan dio europskog kulturnog naslijeđa, ali i kao moćan alat za građanski odgoj i obrazovanje mladih, rad u lokalnoj zajednici te zagovaranje europskih vrijednosti.

Projekt je javno predstavljen 17. veljače 2023. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i online, a buduće aktivnosti i izvore možete pratiti na Facebook stranici projekta [preko koje je dostupna i snimka predstavljanja].


Izvor i dodatne informacije:

http://kroat.ffzg.unizg.hr/index.php/novosti/vijesti-i-zbivanja/4330-projekt-the-cartography-of-the-political-novel-in-europe

https://cordis.europa.eu/project/id/101094658


Odgovori