Izložba „Mama, ja ne želim rat!“

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine otvara izložbu „Mama, ja ne želim rat!“ (1939 – 45 Poljska, 2022. Ukrajina, poljsko-ukrajinski arhivski projekat). Izložbu čine crteži poljske djece iz perioda Drugog svjetskog rata i ukrajinske djece iz rata koji se upravo tamo vodi. Uprkos razmaku od 76 godina između njih, oni pokazuju istu sliku ratnih užasa kroz oči djeteta. Kao rezultat toga, izložba je univerzalna i bezvremenska. Poruka izložbe ne mora biti samo osjećaj užasa rata ili antiratne refleksije, već i nada da će najmlađe generacije, svjesne vlastitog identiteta, preživjeti najgora previranja u povijesti svog naroda.

“Predstavljamo vam izuzetno dirljiva dječja svjedočanstva o ratu – povijesne crteže poljske djece iz 1946. godine, koji su zapis njihovih iskustava tokom Drugog svjetskog rata i njemačke okupacije 1939.-1945 i savremeni crteže ukrajinske djece vezane za rat koji se trenutno odvija u Ukrajini. Historijski crteži poljske djece su čuvani u Centralnom arhivu modernih zapisa u Varšavi, a radove ukrajinske djece su prikupljeni na portalu Mama, ja ne želim rat.

Izložbom želimo pokazati da rat uvijek izgleda isto u očima djeteta. Bez obzira na mjesto i vrijeme, to je veliko zlo, a dijete je u njemu uvijek žrtva. Sličnost historijskih i savremenih djela je zapanjujuća. Djeca crtaju tenkove, avione za bacanje bombi, požare i eksplozije. Crtaju ranjene i mrtve, razrušene kuće, grobove. Crtaju sebe i svoju obitelj, crtaju evakuaciju i bijeg. Ali oni također crpe nadu i svoje snove za budućnost. Spajajući slike i riječi u tematske skupine: borba, okupacija, porodica, represija, otpor, destrukcija, pobjeda-nada, želimo naglasiti da su scenariji ratova na žalost vrlo slični. Mijenja se vrijeme, mijenja se mjesto, mijenjaju se djeca svjedoci, ali rat je uvijek isti.”, navodi se u tekstu koji potpisuju dr. Dorota Sadowska (Univerzitet u Varšavi) i prof. Olha Kulinich (Nacionalni univerzitet Tarasa Grigoroviča Ševčenka u Kijevu).

Na otvorenju izložbe u Sarajevu govoriće: Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Šejla Šehabović, ambasador Republike Poljske u BiH Jarosław Lindenberg, otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhii Miniailo i direktor Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović.

Izložba će biti otvorena 22. septembra 2022. godine u 13 sati u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.


Preneseno s portala Historiografija.ba:

https://historiografija.ba/article.php?id=1402


Odgovori