“MDC”: Berlin – otvoren Humboldt Forum u sjeni duhova prošlosti

Humboldt Forum, najskuplji ali i najkontroverzniji kulturni projekt u Njemačkoj, otvorio je u srpnju svoja vrata posjetiteljima u rekonstruiranoj Berlinskoj palači (Berliner Schloss) na obali rijeke Spree. Otvaranje koje je više puta odgađano što zbog kašnjenja u izgradnji, što zbog pandemije, ostalo je u sjeni polemika oko predmeta iz zbirki izvaneuropskih kultura, odnosno pitanja neetičnog i iz današnje perspektive nezakonitog pribavljanja predmeta kao i njihovog povrata nekadašnjim kolonijama.

Muzejski projekt „težak“ više od 680 milijuna eura imao je digitalno otvorenje još u prosincu prošle godine, no zbog pandemije nije bio dostupan posjetiteljima nego je održana virtualna tura. Na svečanosti otvorenja održanoj 20. srpnja ove godine na kojoj su prisustvovali berlinski gradonačelnik Michael Müller i povjerenica njemačke vlade za kulturu i medije Monika Grütters, osim nestrpljivih posjetitelja našli su se i brojni prosvjednici.

Projekt je otpočetka bio obilježen kontroverzama i brojnim protivljenjima. Prema odluci njemačkog Bundestaga iz 2002. godine Palača republike otvorena 1976., u kojoj je djelovala Vlada DDR-a do 1990., a koja je nakon reunifikacije Njemačke zatvorena je za javnost, morala je biti srušena. Mnogi Istočni Nijemci bili su posebno pogođeni ovom odlukom koja se može protumačiti kao zatiranje istočnonjemačke povijesti Berlina. Na mjestu Palače republike sagrađena je zgrada čiji je vanjski izgled rekonstrukcija Berlinske palače iz 15. stoljeća. Ta nekadašnja rezidencija pruskih kraljeva i kasnije njemačkih careva bila je teško oštećena tijekom Drugog svjetskog rata te ju je socijalistička vlada odlučila srušiti 1950. godine.

Novo zdanje ima rekonstruirana barokna pročelja i kupolu prema uzoru na staru palaču te barokna pročelja unutarnjeg dvorišta, čime je odana počast originalnom arhitektu palače, baroknom majstoru Andreasu Schlüteru (1659. – 1714.). Autentičnost vanjskog baroknog izgleda postignuta je ugrađivanjem sačuvanih fragmenta izvorne zgrade, ali i uz pomoć povijesnih fotografija. Iznutra riječ je o potpuno modernoj i minimalističkoj zgradi realiziranoj prema ideji talijanskoga arhitekta Franca Stelle, u kojoj su svoj novi dom našla su dva muzeja – Etnološki muzej sa zbirkama iz Afrike, Azije, Amerike i Oceanije te Muzej azijske umjetnosti. Posjetiteljima su trenutačno dostupni prizemlje i prvi kat na kojima je postavljeno šest izložbi – o međunarodnoj trgovini bjelokosti, zatim znanstvena izložba o klimatskim promjenama Sveučilišta Humboldt, interaktivna stalna izložba Berlin Global te izložba posvećena braći Humboldt. Drugi i treći kat s postavima etnoloških i azijskih zbirki trebali bi se otvarati kroz iduću godinu.

Upravo činjenica da će predmeti prikupljeni tijekom razdoblja kolonijalizma biti izloženi u rekonstrukciji nekadašnje kraljevske palače izazivala je najviše negodovanja. Među protivnicima projekta posebno se ističe grupa kulturnjaka (Coalition of Cultural Workers Against the Humboldt Forum) koji smatraju da „oživljavanje“ palače iz 15. stoljeća, simbola pruske monarhije, kršćanske dominacije i kulturne nadmoći kolonizatora, predstavlja regresivni model koji otvara prostor rastućem desničarskom nacionalizmu. Posebno se zalažu za uklanjanje zlatne sfere i križa s vrha kupole nove-stare palače –najuvredljivijih simbola, prema njihovom mišljenju.

Kontroverzama su doprinijele i sve aktualnije rasprave o povratu umjetnina koje potječu iz nekadašnjih kolonija. Posebice se u posljednje vrijeme puno govorilo o povratu beninskih bronci, vrijednih metalnih odljeva i skulptura koje su britanske trupe opljačkale iz kraljevske palače na području današnje Nigerije, a pregovori oko povrata između Njemačke i Nigerije trebali bi početi iduće godine.

(Ivona Marić)


Izvor: Muzejski dokumentacijski centar

https://mdc.hr/hr/mdc/publikacije/newsletter/newsletter-10-8-2021#humboldt


Dodatne obavijesti:

https://pescanik.net/pruski-diznilend/