DIZAJN S FEEDBACKOM: OZEHA – „Primijenjena umjetnost u službi propagande i publiciteta“ (22.11. – 8.12.2016.)


U utorak 22. studenog u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba OZEHA – „PRIMIJENJENA UMJETNOST U SLUŽBI PROPAGANDE I PUBLICITETA“. Izložba predstavlja sažeti presjek djelovanja agencije Ozeha u periodu od 50-ih do kraja 80-ih godina prošloga stoljeća fokusirajući se uglavnom na produkciju u Hrvatskoj. Autori koncepcije izložbe su ALIRA HRABAR OREMOVIĆ i SLAVKO HENIGSMAN.


 


 


Koncept izložbe temelji se na četiri poglavlja koja vremenski prate formativno i zrelo razdoblje djelovanja agencije. Kroz poglavlje Ozeha – više od full service agencije razmatra se ustroj agencije unutar njenog formativnog razdoblja od 1945. do 1965. godine, dok njen utjecaj na kulturu komercijalnog oglašavanja i začetak oblikovanja marketinške struke obrađuje poglavlje Promjena klime – pogled na zapad. U tom vremenu agencija pokreće vlastiti strukovni list Naš publicitet koji je objedinjavao teorijske tekstove i iskustva iz prakse te je u svojim počecima 1954. do 1957. bio i jedini strukovni časopis za područje oglašavanja i marketinga u Hrvatskoj. Važno je naglasiti da Ozeha od samog početka, a posebice nakon 1965. primjenjuje zapadnjačke modele u kreiranju vlastitih promotivnih i medijskih strategija, čime su se potrošači s ovih prostora našli u bitno različitoj poziciji od potrošača iz zemalja istočne Europe. Drugi vremenski okvir pokriva zrelo razdoblje agencijskog razvoja s fokusom na istraživačku djelatnost i kreativne procese s primjerima iz prakse gdje se na dva izdvojena primjera – brenda Dona i klijenta Borovo – prikazuje agencijski rad kroz odnos Kreativnog odjela i propagandista. Također, rad Odjela za istraživanje tržišta iz 1971. godine, koji je na neki način temelj modernog marketinga na ovim prostorima, predstavljen je putem nekoliko istraživačkih studija.


 


 


Poglavlje Arheologija dizajna pruža uvid u tadašnje radno okruženje dizajnera koji su 70-ih bili dio Ozehinog Kreativnog odjela – Petar Šalić, Slavko Henigsman, Mile Klarica, Vladimir Hinić i Julija Glogoški-Pavelić. S druge strane, uspješne dugogodišnje suradnje agencije s tada priznatim dizajnerima prikazane su putem primjera njihovih likovnih rješenja unutar posljednjeg poglavlja – Ozehina orbita. Među dugogodišnjim Ozehinim suradnicima posebno se ističe dizajner i fotograf Dušan Bekar koji je s agencijom surađivao gotovo 40 godina. Uz Bekara, s Ozehom su dugi niz godina surađivali i pri tome oblikovali veliki broj propagandnih materijala Zvonimir Faist i Ferdo Bis.


 


 


 


Dizajneri su unutar agencije bili usmjeravani na funkcionalnost, timski rad i usklađivanje s ciljevima, ali zadržavajući osobni stil. Dizajneri su takav marketinško-komunikacijski pristup automatski ugrađivali u svoj rad te se može reći da je Ozeha odgojila generacije dizajnera od kojih su se neki osamostalili i postali njeni vanjski suradnici. Ova je izložba s jedne strane dopuna već nekih poznatih paradigmi, a s druge nudi određeni set informacija koje će današnjem dizajneru omogućiti detaljniji uvid u kulturu rada njegovih prijašnjih kolega.


 


Iz teksta Ozeha – O jednoj povijesti oglašivačke industrije Igora Laha:


„Ideja za izložbu pojavila se kao reakcija na suočavanje s iznenađujućim stavovima da se marketing i marketinško oblikovanje oglašavanja u Hrvatskoj pojavljuje tek 90-ih godina prošlog stoljeća, uvođenjem liberalnog gospodarskog sustava. Naime, generacije sudionika na poslovima marketinga stasale krajem devedesetih i dalje, kao i dizajneri i ostali uključeni u komunikaciju s tržištem, to obično povezuju s dolaskom velikih stranih marketinških agencija i stranih tvrtki te prenošenjem njihovog iskustva i prakse kao i većom specijalizacijom marketinških usluga. Ovakvo neuvažavanje činjenica iz povijesti naše tržišne kulture osiromašuje vrijednosti naše profesije kojih smo ponosni nasljednici. Moramo osvijestiti činjenicu da tržišno orijentirana komunikacija na našem prostoru ima puno dulju i vrlo kvalitetnu tradiciju. Ona, usprkos društvenom okruženju, vrlo rano, kako teoretski tako i u praksi nalazi puteve i načine djelovanja prateći vodeće marketinške trendove tržišno razvijenog svijeta. To je utjecalo i na razvoj stavova potrošača barem generaciju ili dvije prije promjena u devedesetima, za razliku od zemalja iza tzv. željezne zavjese“


 


 


Izložba je dio programske linije HDD galerije Historizacija dizajna / dizajniranje povijesti.


 


 


OZEHA – „PRIMIJENJENA UMJETNOST U SLUŽBI PROPAGANDE I PUBLICITETA“ (22.11. – 8.12.2016.)


 


Autori koncepcije izložbe: Alira Hrabar Oremović i Slavko Henigsman
Vizualni identitet izložbe: Alira Hrabar Oremović
Dizajn postava izložbe: Alira Hrabar Oremović i Slavko Henigsman
Tekstovi: Josip Šintić, Igor Lah, Alira Hrabar Oremović
Obrada tekstova: Marko Golub, Alira Hrabar Oremović
Izvršna produkcija: Marko Golub


Organizacija izložbe: HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Voditelj galerije: Marko Golub


Zahvale: Marija Tomić, Josip Braco Bogdanić, Pavao Šimudvarac, Milan Klisović, Branimir Zoraja, Josip Prudeus, Petar Šalić, Vladimir Hinić, Mile Klarica, Duško Bekar, Iva Divjak, Darko Pukanić, Elizabeta Abramović, Ljubica Martinović, Željka Kolveshi (Muzej grada Zagreba), Koraljka Vlajo (Muzej za umjetnosti i obrt), Slavica Marković (Kabinet grafike HAZU), Veljko Mihalić (Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport), Maja Karić, Nela Marasović i Veronika Čelić-Tica (NSK), Vlatko Čakširan (Gradski muzej Sisak), Maja Krznarić (Kraš), Marina Benažić


Sponzori tiska: Cerovski print boutique, Ars kopija, Kerschoffset Zagreb, RD digital


Izložbu su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Program HDD galerije sufinanciran je sredstvima zaklade Kultura nova.


HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo
Boškovićeva 18, Zagreb
www.dizajn.hr


Radno vrijeme galerije:
pon-pet: 10 – 20h
subotom: 10 – 15h


 


Izvor:


 


http://dizajn.hr/blog/ozeha-primijenjena-umjetnost-u-sluzbi-propagande-publiciteta-22-11-8-12-2016/





Odgovori