Preminuo povjesničar Nobuhiro Shiba

Iznenada je preminuo profesor Nobuhiro Shiba, japanski povjesničar koji se bavio temama balkanske i jugoistočno-europske povijesti. Na Sveučilištu Waseda u Tokiju diplomirao je 1974. i potom 1979. stekao doktorat iz europske povijesti. Dvije je godine boravio na stipendiji na Univerzitetu u Beogradu. Radio je u Japanskom društvu za promociju znanosti kao mladi istraživač, potom predavao na Sveučilištu Keiai, a od 1992. bio je profesor na Sveučilištu u Tokiju, gdje je 2010. umirovljen i potom stekao titulu professor emeritus. Od 2010. bio je gostujući profesor u Europskom centru za mir i razvoj u Beogradu. Godine 2013. nastavio je predavačke aktivnosti kao profesor Visoke škole za međunarodnu upravu na Međunarodnom sveučilištu Josai u Tokiju te direktor njegova Instituta za srednjoeuropske studije (Josai Institute for Central European Studies).

Shibina su najvažnija djela Suvremena povijest Jugoslavije (Tokio 1996; potom još 18 izdanja do 2016), Nacionalizam na Balkanu (Tokio 1996; potom još 13 izdanja do 2015), Ilustrirana povijest Balkana (Tokio 2001), a napisao je i tekstove u knjigama o povijesti Hrvatske, Srbije i Slovenije (60 članaka da se upozna Hrvatska, Tokio 2013; 60 članaka da se upozna Srbija, Tokio 2015; 60 članaka da se upozna Slovenija, Tokio 2017 – za potonju je knjigu 2017. dobio Medalju za zasluge Republike Slovenije). Bavio se i problematikom udžbenika, organizirao skupove u Japanu i zemljama bivše Jugoslavije. Kao rezultat te njegove aktivnosti su dvije knjige na engleskom: In Search of a Common Regional History: the Balkans and East Asia in History Textbook (The University of Tokyo, 2006); School History and Textbooks: A Comparative Analysis of History Textbooks in Japan and Slovenia (Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana, 2013).

Više je puta profesor Nobuhiro Shiba boravio u Zagrebu kao gost Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i držao studentima predavanja. Posljednje je bilo 27. listopada 2014. pod naslovom „Odnosi između novoga Balkana i Japana”. Objavio je i dva članka u Povijesti u nastavi: „Proučavanje povijesti Balkana u Japanu“;„Jedan odlomak iz povijesti suradnje Japana i Hrvatske: Hrvatska pjesma «U boj» i japanski muški zbor“. Oba su dostupna na hrcak.hr.

Od 2015. uređivao je sa suprugom Riko i nekolicinom suradnika The Electronic journal of Central European Studies in Japan (https://www.josai.ac.jp/jices/ejces/index.html).

Pamtit ćemo ga po osmjehu i dobrohotnosti koju je izražavao prema svojim kolegicama i kolegama u Zagrebu i drugim gradovima naše regije čiju je povijest istraživao i predavao.

Damir Agičić

(na temelju javnih podataka na internetskim portalima, napose https://www.jiu.ac.jp)


Fotografirala Snježana Koren


Odgovori