Claudio Magris, “Habsburški mit u austrijskoj modernoj književnosti”

Habsburški mit čuvenog germanista Claudija Magrisa prvo je njegovo djelo, ono kojim je zacrtao put svog budućeg proučavanja kompleksa Srednje Europe. Nezaobilazno štivo iz perspektive germanistike, povijesti književnosti i kulturne povijesti Srednje Europe.


S talijanskoga prevela Ita Kovač

Godina izdanja: 2020

Broj stranica: 280

Nakladnik: Disput


Malo je državnih ustroja, malo je civilizacija koje su ostavile tako duboke i neizbrisive uspomene; pa i danas se čini da je, za suvremene naraštaje, čar stare Austrije koji su tako istančano evocirali pisci i pjesnici zauzeo mjesto stvarne slike tog svijeta, da je dunavsko carstvo više ono Werfelovo, Rothovo ili Musilovo nego carstvo ministra Berchtolda ili Tisze. Habsburški mit nipošto nije umro s krajem carstva, štoviše, s njim kao da je ušao u svoju najsugestivniju i najzanimljiviju fazu. (Claudio Magris)


Habsburški mit u austrijskoj modernoj književnosti (1963) prva je knjiga velikoga talijanskoga germanista i književnika Claudija Magrisa, značajna ponajprije stoga što stoji na početku golemog niza povijesnih, književnoznanstvenih i kulturoloških studija koje se bave habsburškim kompleksom, jedinstvenim kulturno-povijesnim nasljeđem Srednje Europe. Kasnije studije, poput onih iz pera Schorskea, Johnstona, Le Ridera ili Judsona, ali i eseji Kundere, Konrada ili Sebalda, teško su zamislivi bez Magrisova pionirskog rada. Njegov koncept habsburškog mita, oprimjeren nizom referencija na radove poznatih i zaboravljenih austrijskih autora, primarno se odnosi na austrijsko-imperijalni narativ i kao takav je suprotstavljen nizu drugih, nacionalno određenih narativa bivše Habsburške Monarhije. Inovativnom se može smatrati Magrisova teza o supranacionalnom narativu (habsburškom mitu) koji se formira u prvoj polovici 19. stoljeća i predstavlja svojevrstan odgovor na izazove pred kojima se Monarhija našla naočigled uspona pokreta nacionalne emancipacije. Riječ je o istraživačkom konceptu koji, premda utemeljen prije šezdesetak godina, još uvijek omogućuje da se sagleda kompleksnost Monarhije, koja je – kako danas znamo – bila znatno više od “tamnice naroda”; s druge pak strane, Magrisov koncept ni u kojem se slučaju ne svodi na idealiziranje davno potonulog carstva, naprotiv, on nudi korisne alate za kritičko sagledavanje cjelokupne srednjoeuropske/habsburške problematike.

iz recenzije Marijana Bobinca


Pročitaj početak knjige:


Odgovori