Vox Feminae: Zaboravljena povijest seksualnih zločina u Drugom svjetskom ratu

Wendy Jo Gertjejanssen američka je povjesničarka iz Minnesote koja je 2004. godine doktorirala s temom Žrtve, heroine, preživjele – seksualno nasilje na istočnom frontu tijekom Drugog svjetskog rata (Victims, Heroes, Survivors: Sexual Violence on the Eastern Front During World War II). Prilikom navedenog istraživanja radila je s građom dostupnom u arhivima u SAD-u, Njemačkoj, Latviji i Estoniji. Uz to, za potrebe disertacije razgovarala je s više od 30 žena s područja Ukrajine čija životna iskustva predstavljaju važan izvor za potpunije razumijevanje problema seksualnih zločina tijekom ratnih zbivanja na istoku europskog kontinenta 1940-ih godina. Iako je po završetku teksta od gotovo 400 stranica privremeno odustala od historiografije, objasnivši to traumom koju je doživjela zalazeći sve dublje u temu vlastitog istraživanja, u posljednjih se nekoliko godina ponovno vratila akademskom radu, u čijem se fokusu nalazi rodna i socijalna historija.

 

Možete li elaborirati ekonomsku uvjetovanost širenja prostitucije u istočnoj Europi tijekom rata? Koja je bila posljedica ove pojave?

Tijekom rata ljude je mučila nestašica hrane, lijekova i drugih potrepština. Nijemci su Slavene percipirali kao Untermenschen, stoga su ih planirali izgladnjeti i naseliti njihova istočna područja. Pritom su ljudi gladovali ne samo zbog uobičajenih ratnih uvjeta, već su im Nijemci konfiscirali hranu koju bi pronašli. S dolaskom vojnika željnih seksa, koji su imali prehrambene potrepštine poput čokolade ili alkohola, proširila se prostitucija.

Posljedice su bile mnogostruke. Njemačka je vojska počela privoditi žene, prisiljavajući ih na medicinske preglede kako bi se utvrdilo jesu li zaražene spolno prenosivim bolestima. Naime, ove su se bolesti širile i među lokalnim stanovništvom, kao i među njemačkim trupama. U konačnici, to je dovelo do Himmlerovog inzistiranja na uspostavi bordela, čak i ako su žene bile Untermenschen. Širenje prostitucije vjerojatno je omogućilo nekima da prehrane svoje obitelji, a u nekim je slučajevima možda čak i završilo s romantičnim vezama. S druge strane, brojne su žene doživljavale goleme traume budući da su, uz pružanje seksualnih usluga potpunim strancima, ozljeđivane od strane sadista.

 

Navodite da su Nijemci tijekom Drugog svjetskog rata razvili „rašireni sustav seksualnog ropstva“. O čemu je točno riječ?

Njemačko je vodstvo uočilo opasnosti od spolno prenosivih bolesti koje su prijetile njihovoj vojsci, kao i činjenicu da su muškarci, oženjeni ili slobodni, stupali u seksualne odnose s lokalnim ženama koje bi upoznali na ulicama, javnim kućama ili negdje drugdje. Bez antibiotika za sifilis i gonoreju, vojnici su obolijevali te, u konačnici, nisu mogli vršiti dužnost zbog rizičnih seksualnih praksi. Kako bi sačuvali zdravlje vlastite vojske, uspostavili su bordele u koncentracijskim logorima, kao i diljem teritorija koji su okupirali. Sanitarni činovnici ondje su zahtijevali strogu higijensku rutinu prije snošaja, radnice su morale biti čiste, pri čemu su ih doktori redovito pregledavali. Prostitutke su uglavnom bile izgladnjele žene s vrlo malo mogućnosti za preživljavanje. Također, Nijemci su oružjem prisiljavali djevojčice i žene na rad u bordelima gdje bi spavale s više od trideset muškaraca dnevno.

 

Cijeli razgovor dostupan je na poveznici:

 

https://voxfeminae.net/pravednost/zaboravljena-povijest-seksualnih-zlocina-u-drugom-svjetskom-ratu/

 

 

Wox Feminae

Zaboravljena povijest seksualnih zločina u Drugom svjetskom ratu

24.10.2019.

Luka Pejić

 

 

Odgovori